Tudomány

2016.03.02. 17:55

HD, 4K – vajon mit jelentenek

Dunaújváros – Ha a televíziózás fejlődéséről van szó, és nem akarunk nagyon messzire visszatekinteni, akkor mindenképpen a LED TV-ket, a 3D-technológiát, a Full HD felbontást, valamint a legújabb 4K felbontást kell megemlíteni.

Bajusz György

Ha időrendben akarunk haladni, akkor először talán a HD Ready és a full HD TV-kről érdemes beszélni. Ezek voltak azok a készülékek, amik túlléptek a sokáig csúcson lévő DVD-minőségen, és mára már többségében csak ezeket a készülékeket találjuk az elektronikai üzletek polcain. A LED TV-k megjelenése szintén forradalmasította a piacot. Ezek sokkal szebb színű képet adnak mint például a hagyományos LCD TV-k, és még kevesebbet is fogyasztanak.

A televíziók képernyő felbontásának fejlődését követhetjük nyomon a fenti képünkön Fotó: tosiba .com

A 3D-technológia is nagy lendülettel indult eleinte. Szinte minden gyártó kifejlesztette saját 3D-s készülékét, és 1-2 évig ezek számítottak a csúcskategóriának. A lendület azonban hamar elfogyott, mivel a gyártók is rájöttek, hogy az embereknek nem tetszik a 3D-s tévézés, ha egy szemüveget is kell viselniük hozzá, ami ráadásul elég kényelmetlen. Így a 2013-as évtől mindenképpen a 3D technológia visszaszorulásának (sokak szerint halálának) és valami új születésének az éve: ez az új dolog pedig a 4K felbontású készülékek megjelenése a piacon.

MI IS AZ A 4K? A 4K, vagy más néven Ultra HD felbontás minimum 3840×2160 képpontot jelent. Lehet akár több is, de jelenleg ez a standard. Nem kell sokat számolni ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy ez szélességben és magasságban is duplája a full HD 1920×1080-as felbontásának, és így összességében ez négyszer(!) annyi pixelt jelent, ami az eddigieknél sokkal élesebb képet ad. Egy 4K TV-n nézett megfelelő felbontással rendelkező videó hihetetlenül élethű képet ad, amit össze sem lehet hasonlítani a korábbi full HD, vagy ennél gyengébb minőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!