Sportvilág

2014.04.21. 15:23

Annapurna-expedíció: helikopterrel kellett lementeni Török Zsolt társát

Az Annapurna 8091 méter magas csúcsár igyekvő Török Zsolt társát George Porancia-t a 2-es és a 3-as tábor között elsodorta egy jéglavina.

Másnap, a fáradságtól nem tudott tovább menni, egyre rosszabbul lett, így helikoteres mentés hívtak. Zsolt letámogatta a köztes bivakhoz, onnan mentették le őkat az alaptáborba. George már a Katmandu kórházban lábadozuk, Zsolték pihennek és 2-3 nap múlva indulnak újra fölfelé.

Török Zsolt és társa George Porancia  elhagyva a 2-es tábort fix köteleket helyeztek ki és depót építettek kb. 6000 méter magasan. Másnap ezen is túlhaladva feljebb mentek a jégfalon, amikor George nagyon rosszul kezdte érezni magát, és bár minden erejével azon volt, hogy tovább haladjon, nem tudott tenni egyetlen lépést sem.

Török Zsolt értesítette az otthoniakat, hogy kezdjék el a mentést szervezni, ő pedig segített Georgenak a köztes bivakig visszajutni. Senki más nem volt az úton, mert a kereskedelmi expedíció 6 serpája másik, egy nehezebb útvonalat épített, mivel az ő általuk korábban rögzített köteleket és felszereléseket előző nap elvitte egy lavina.

Török Zsolték ezek után telefonon órákon keresztül elérhetetlenek voltak: nem lehetett tudni, hogy az elem merült le a telefonban, térerő nincs, vagy komolyabb baj van.

Végül ma reggel 4-kor Török Zsolt telefonon jelezte, hogy sikeresen leértek a bivakba és mindketten rendben vannak. Elmesélte, hogy az George megsérült, előző nap egy jéglavina sodorta el, a fején sérült meg, ráadásul szerencsétlenségére sisak sem volt rajta. Annyira fáradt volt, hogy nem tudott  a lavina elől elhúzódni.


A mentés sikeres volt, jelenleg már mindannyian az alaptáborban vannak, Georgeot levitték Katmanduba a kórházba. Jól, van az elkövetkező 3-4 napot ott tölti majd. Az expedíció a három taggal folytatódik, remélhetőleg G is felépül és a későbbiekben csatlakozni tud.

Török Zsolt jól van, de eléggé kimerítette az előző napok mászásai ráadásul egy éjszakát 6200 méteren töltöttek. Mikor a helikopter szállította le őket, akkor látta, hogy a serpák még nem érték el a 3-as tábort, de remélhetőleg a mai napon elérik majd. Az 1-es, 2-es tábort ellepte a hó.

A következő időszakra jó időt mondanak. Terveik szerint az elkövetkező 2-3 napot az alaptáborban töltik és aztán újra nekivágnak a hegynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!