Sportvilág

2009.09.30. 02:29

Meccs a tévés jogokért

A Debrecen BL-szereplése felszínre hozott korábban fajsúlyosnak nem számító problémákat. A Loki idegenbeli meccseit csak az láthatja, aki kiutazik a helyszínre vagy előfizet az új szolgáltatóra.

Horog László

- A DigiSport csatorna a Digi TV műsorszóró cég tulajdona, amely kábeles és műholdas szolgáltatással is rendelkezik - mondja Kristóf Péter, a DigiSport főszerkesztője. - Román tulajdonosunk többször kinyilvánította, fontos, hogy minél több nívós sportesemény nálunk kerüljön képernyőre. Áprilisban szereztük meg a BL közvetítési jogait, tárgyaltunk a hazai NB I-es bajnokikról, de azt nem tudtuk megszerezni, ugyanis a korábbi jogtulajdonos - a döntéshozók szerint -, megadta azt, amit kínáltunk. Ellenben három évre a miénk a BL - a keddi első választás jogát tartalmazó csomagot a tv2 nyerte, minden egyéb jo-got mi -, az Európa Liga jelentős része, továbbá fontos szereplőként érintettek vagyunk az angol és a német bajnokságban. Köszönhetően a Debrecen BL-szereplésének is, nő a nézettség, de hogy milyen mértékben, azt nem tudom. Amit igen: 600 ezer magyar háztartásban vagyunk jelen, míg a rivális UPC nézettsége csökken - információim szerint elsősorban tőlük veszünk el előfizetőket.

A Sport TV főszerkesztője, Máté Pál közölte, ők is harcba szálltak a BL-jogokért egy másik tévécsatornával közösen, de ajánlatuk elmaradt a győztesétől. Bár pontos számokat nem ismer a rivális társasággal kapcsolatban, ők 2,4 millió háztartásban vannak jelen, ami hatszorosa a Digi TV által bevallott adatnak. Azt mondja, neki nincs joga bírálni a másik csatornát, arra költik a pénzüket, amire akarják. Máté Pál elmondta, amikor 2000-ben piacra léptek, nem volt vetélytársuk, később érkeztek új szereplők a sportközvetítések területére. Ha mások is fantáziát láttak ebbem, azt bizonyítja, hogy a Sport TV-nél jól dolgoztak. A Sport TV sportműsorait gyártó cég, a Chello Central Eu-rope tulajdonosa az amerikai Liberty Global, ők tulajdonolják a UPC műsorszolgáltatót .

- A monopolhelyzetünkről le kellett mondanunk, nem volt annyi pénzünk, hogy mindent mi közvetítsünk, felbukkant a Sportklub, az Eurosport2 és a DigiSport. A tulajdonosaink számoltak, a legnagyobb fantáziát a hazai bajnokikban látták, ezekért három évre több mint ötmilliárd forintot fizetünk.

Címkék#DVSC#loki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!