Méltó tisztelgés

2021.12.08. 16:15

Tavasszal nyílik a Magyar Kosárlabda Múzeum

Sportági múzeum kialakításán dolgozik a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ).

Az MKOSZ honlapja szerint a kosárlabdát a hazai megjelenésétől kezdve a napjainkig bemutató állandó kiállítás kurátora, Dobor Dezső a szövetség elnökségének keddi ülésén vázolta a terveket. A sportriporter elmondta, rengeteg ereklyét sikerült összegyűjteni, neves kosárlabdázók, illetve azok családtagjai, edzők, játékvezetők, klubok és szakosztályok támogatólag álltak az elképzelés mellé, és a jóvoltukból a tárgyak száma már meg is haladta a háromszázat. Az interaktív elemekkel, másutt nem látható régi filmfelvételekkel különlegessé tett, közel 300 négyzetméteres kiállításnak az MKOSZ új, budaörsi székháza ad majd otthont.

Az elhangzottak szerint számos ritkaságot ismerhet meg a közönség a sportág nagy egyéniségeiről, a magyar kosárlabda szinte minden jelentős pillanatáról. Így például bemutatják a 100 éve kiadott szabálykönyvet, a női válogatott legelső mérkőzésének jegyzőkönyvét, az 1955-ös magyar arannyal zárult Európa-bajnokság népstadionbeli jegyét, Puskás Ferenc levelét a Bp. Honvéd kosarasaihoz, továbbá látható lesz Hepp Ferenc és Németh Ágnes Hall of Fame-elismerése, Kassai Ervinnek a nemzetközi játékvezetők szövetségétől kapott Oscar-díja és Dávid Kornél meccscipője is, melyben először lépett pályára az NBA-ben.

Az MKOSZ tájékoztatása kiemeli, hogy a múzeum Kuncze Gézától Hanga Ádámig méltó módon tiszteleg majd a sportág előtt, amely jövőre éppen 110 éve jelent meg Magyarországon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!