Sport

2017.08.11. 14:40

Motorcsónak vb: Igazán lendületes és határozott gyakorlatokat mutattak be az indulók

Fiatal kora ellenére itt az ifjúsági motorcsónak-világbajnokságon, ami ezen a hét végén zajlik a Szalki-szigeten, mint a kicsiket kísérő és óvó "nagy öreg" vesz részt. Szívesen segít nekik. Bírja a stílusukat, és nem fél, hogy a saját eredményei "agyonnyomják" a gyerekeket! Tábori Áron a házigazda DVSC világbajnoka is mindent megtesz a sikerükért.

Balogh Tamás

Egy szusszanásnyi pihenőjében bennünket is tájékoztatott.

Verbálisan kiválóan felkészültek a tanítványaik, igen nagyszájú, jókedvű a csapat. Milyenek a vízen?

- Két hete rendeztünk egy edzőtábort, amiről azt mondhatjuk, sikeres volt. Az időjárás is elég komoly próbatételt jelentett a számukra. Fújt a szél, esett az eső, ezért a legszélsőségesebb körülmények között gyakoroltak a srácaink. A tolatás egyébként sem könnyű feladat, de azt még így is megfelelőképen be tudták gyakorolni. A felkészülésük alapján bízom benne, hogy az Európa- és világbajnokságon megállják a helyüket. Csak az első verseny izgalma szólhat közbe, ami némi fennakadást, kisebb hibákat hozhat magával. Mindenképpen ügyesek és pontosak, és olykor még gyorsak is. Reméljük, minden rendben lesz, és akkor jó eredménnyel zárhatjuk a rendezvényünket.

A fiatalok ilyen látványos "mutatványokat" is produkáltak Fotó: Ady Géza

A gyerekek azt mondják, hogy "nem baj, hogy van egy felnőtt is a hajóban"...

- Úgy néz ki, majd én fogok menni velük. Eddig is sok időt töltöttünk együtt, és néha egy-két jó tanáccsal sikerült is őket ellátni. Valószínűsítem, hogy ez némiképpen nyugtatni is fogja őket.

Miként mentek le az eddigi események?

- Még javában tartanak, de az edzések például rendben, baj nélkül teltek el. A szabályoknak megfelelően, a saját hazájukban minden nemzetnek hasonló, de teljesen nem egyező, nüansznyi különbségű technikák álltak a rendelkezésükre. Egy kis gyakorlás után a mi hajóink is könnyen a kezükre álltak. Gyerekek versenyeznek, akik hamar felveszik a ritmust.

A péntek már egy igazi versenynap volt.

- Ekkor zajlott le a manőverezés világ- és Európa-bajnoksága. Ezen korcsoportonként változó kijelölt pályát kellett az indulóknak teljesíteniük. Bízom a mieinkben, hogy a végén fel tudnak kapaszkodni a dobogóra (az eredmények összesítése a lapzártánk után történt meg - a szerk.). Magamat is oda szoktam várni, ezért a csapatunkkal is így teszek. A realitás szerint nem biztos, hogy ez sikerül, de bármit összehozhat az élet egy ilyen versenyen is.

A pénteki napon bár igazi nyári meleg volt az öbölben, de a szél legényesre vette a figurát, és így figyelmeztette az ifjú csónakosokat arra, hogy ez a sport bizony a kemény fiúké. A szeszélyes szélrohamok veszélyt nem, de kisebb izgalmakat okoztak a rajthoz állóknak. Előfordult, hogy a felnőtt kísérőnek a bója környékén be kellett avatkoznia. "Ez még belefér" mondhatjuk rá nagy barátsággal. A napi menetrend szerint a legkisebbek, a "delfin" kategória kezdett, és utána folyamatosan az egyre idősebb és rutinosabb versenyzők követték egymást. Belekukkantva az eseményekbe meglepve láttuk, hogy igaz, vannak az indulók között hatévesek is, de ez nem jelenti, hogy valami kisbabás pöfögéssel haladnának a pályán. Igazi lendületes, határozott gyakorlatokat mutattak be az indulók.

Tábori Áron, a DVSC világbajnoka segíti a gyerekeket Fotó: BAT

Tábori Áron, aki már elég sok nagy csatát is látott, elégedetten erősítette meg a véleményünket: - Mindenképpen szórakoztató és látványos a versenyünk, hiszen olyan feladatokat kell teljesíteniük a gyerekeknek, aminek látványa élményt adhat a felnőttnézőknek is.

Virág Máté a magyar válogatott egyik helyi indulója Fotó: BAT

Virág Máté a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola tanulója, aki most kezdi az ötödik osztályt, ebben a szezonban a motorcsónaksportba is belekóstolhatott. Ízlik neki. A dunaújvárosi eseményen hazai pályán mutathatja meg oroszlánkörmeit.

Mikor kezdted a motorcsónaksportot?

- Körülbelül fél évvel ezelőtt az apukám ismerősei révén ismerkedtem meg ezzel a sportággal. Ők mondták, hogy ez jó dolog, és igazuk volt, tényleg az! Nekem tetszik a sebesség, és az is, hogy közben a vízen vagyunk.

Melyik hajófajtával indulsz?

- A kicsivel, de az is nagyon jó, mert 10 lóerős Mercury motor hajtja a motorcsónakot. Velem jön egy felnőtt is, de nem zavar, mert csendben marad. Jó, hogy itt van, mert az a dolga, amennyiben baj lenne, akkor segítsen nekem. Én hátul ülök és onnét irányítom a hajót. Teljesen önállóan dönthetek.

Tolatni is kell?

- Igen, a végén. "Nekimész" a bójának (teljesen szemben állsz vele!) és úgy kezdesz el tolatni. Egy kicsit hagyod, hogy sodródjon, és azután kell hátramenetbe kapcsolni. Ezt ügyesen és gyorsan kell ám csinálni! Azért, hogy minél kevesebb idő vesszen kárba. Néha még van vele problémám, de most már belejövök.

Biztonságos ez a hajó?

- Egészen biztosan. Én sem félek benne, még soha senkivel nem történt olyan, hogy kiesett volna. Van rajtunk bukósisak és még egy bukó-slussz is, ami, ha mégis kiesnénk a csónakból, azonnal megállítja a motort!

Egy ilyen vagány gyerek, mint te, talán még magától is beugrana a vízbe?

- Simán. Voltunk úszni is, nagyon jó a víz, de most verseny van, ezért inkább a hajókkal akarunk rajta járni.

Neked sikerült ellesni valamit az ellenfelektől?

- A hibáikat észrevettem, amit én nem akarok elkövetni, például nem tették föl a kezüket az induláskor, de a vízen azért jól mentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!