Sport

2017.08.14. 18:20

Motorcsónak vb: A tréningek közben érezhetővé vált, ez igazi erőpróba lesz a gyerekeknek

A Formula Future gyermek- és ifjúsági világ- és Európa-bajnokságot Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten rendezték meg az elmúlt héten szerdától vasárnap estig. A csütörtök a rajtok előtti edzéseké, a péntek és a szombat már az igazi versenyeké volt. Vasárnap a döntők következtek.

Balogh Tamás

A rajthoz álló tíz ország nyolcvanegy versenyzőjének remekül építették fel a versenyprogramját. A tiszteletre méltó alapelv végrehajtása, miszerint minden indulónak azonos feltételeket kell biztosítani, ezúttal fényesen sikerült.

Bár a különböző nemzetek egy szabályrendszert követve építették meg az otthoni hajóikat, mint kiderült, némi csekély különbség azért jelentkezett azok kivitelezése közben. Ezért a csütörtöki edzésnap kiváló lehetőség volt a külföldi indulóknak a magyarországi hajók kitapasztalására. A többségükben első versenyükre készülő hazai csapat tagjainak is ajándék lehetőség volt a rutin erősítésére ez az alkalom.

Tábori Áron, a helyi klub világbajnoka a szervezésből vette ki a részét

Az eseményekről Tábori Áron, a dunaújvárosi klub világbajnoka, ezen a hét végén a verseny mindenese tájékoztatott bennünket.

Az előzetes tapasztalatok már bizakodásra adtak okot. Mondhatjuk, hogy a tréningek közben már érezhetővé vált, hogy ez egy igazi erőpróba lesz a gyerekek számára, s mint később kiderült a kiszolgáló személyzet részére is. Várható volt, hogy a nyolcvan ide érkező kis világbajnok-aspiráns minden lehetőséggel élni fog, hogy megszerezze az elsőséget. A várakozásoknak megfelelő alakult az edzés, a versenyzőpalánták akkora hévvel gyakorolták be a pályát, hogy a műszaki csapatnak folyamatos feladatot okozott a megrongált pályaelemek helyreállítása.

A fiatalok egyre ügyesebben teljesítették a feladatokat Fotók: Ady Géza

A pénteki versenynap a Delfin kategóriával indult, manőverezési feladatokkal. Magyarország színeiben elsőként Mihaldinecz Márkó, a csapat legfiatalabb tagja indult. Mondhatnánk, hogy a név kötelez, és ennek megfelelően hibátlanul teljesítette a feladatokat a vízen és a parton egyaránt. Fontos volt mindkettő, hiszen az értékelésbe beleszámított a futamokban elért időeredmény és az egyéb felkészültséget is bizonyító, előre meghatározott kötélcsomók megkötésének pontos kivitelezése is.

A sort az egyre korosabb reménységeink folytatták. El kell ismerni, hogy ők egyértelműen jóval rutintalanabbak és tapasztalanabbak voltak, mint a többiek, hiszen első alkalommal kerültek versenyszituációba. Ezt a hátrányukat a többiekénél nagyobb lelkesedéssel igyekeztek ledolgozni és nagyon gyorsan csapattá értek. Folyamatosan értékelték a teljesítményeiket, biztatták, segítették egymást.

Dr. Sándor Péter, a Dunaújvárosi Vízi Sport Club motorcsónak szakosztályának vezetője is adott át elismeréseket

A magyar csapat pénteki eredményei. Delfin kategóriában 7. Mihaldinecz Márkó, 9. Pap Dominik, 11. Riskó Lőrinc. A kettes kategóriában 17. Dezső Virág, 18. Takács Máté. A hármas csoportban 13. Virág Máté 15. Riskó Dominik pedig. A 13-15 évesek között 6. Fűke Andor, ő a csapatunk kapitánya, 13. Tiringer Márk. A legnagyobbaknál 8. Páncsics Máté, 12. Sándor Vivien.

A verseny szombaton a szlalom feladatok teljesítésével folytatódott, ezeket összesítésben együtt értékelték a pénteki eredményekkel. Végül a magyar csapatból senki sem jutott be a vasárnapi döntőbe. Mivel ellenfeleik hosszabb ideje gyakorolják ezt a sportágat, ezért ezt az előnyüket érvényesíteni tudták. Az eredményhirdetésen leggyakrabban az orosz himnuszt hallhattuk. A magyar csapatból a legjobb eredményt Pap Dominik érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!