Sport

2017.05.24. 16:40

Hajdu Jonatán képviseli a Dunaferrt a gyorsasági kajak-kenu világkupán

Csütörtökön kezdődik minden idők legnagyobb gyorsasági kajak-kenu világkupája a szegedi Maty-éren. Mivel minden számban nemzetenként két egység indulhat, így idén ez lesz a legnépesebb nemzetközi versenye a sportágnak. A magyar válogatott tagjaként rajthoz áll a Dunaferr SE sportolója, Hajdu Jonatán is.

Gallai Péter

A riói olimpián is szerepelt dunaújvárosi kenus C-1 200 méteren szerepel, azon a távon, amelyet levettek az ötkarikás játékok műsoráról, ezért Jonatán fokozatosan átáll ezer méterre. Azonban a sprinttávot sem dobta el, fokozatosan történik a váltás.

- Idén kétszáz és ötszáz métereken szerepelek, utóbbi lesz a legfontosabb, de előbbit is megtartom. Igazából az én szempontomból az a lényeges, hogy világbajnoki induló legyek, amire két távon is esélyem lehet, ugyanis a vb programjában szerepel a kétszáz méter is.

Hajdu Jonatán fokozatosan áll át az ezer méterre
Fotó: Zs. E.

Nyilván kell a fokozatosság, hiszen egyből nem lehet ezer métereket evezni, főleg nemzetközi szinten is eredményesen.

- Amennyiben most csak az ezerre készülnék, akkor fennáll a veszélye, hogy kétszázon nem vagyok elég gyors. Akik viszont mögöttem voltak a nemzetközi mezőnyben az előző években, ők továbbra is ezt a távot favorizálják és elém kerülhetnek. Ráadásul az ötszáz méter esetében is "szerencsejáték" lenne, vagy kijutok, vagy nem. Jövőre váltunk, akkor már csak az ezer méter lesz a fókuszban.

Korábban ment hosszabb távokat, majd utána kiemelték a sprinttávra, most pedig újra váltani kell. Ez mennyire lesz egyszerű?

- Az ifi mezőnyben folyamatosan két távra készültem, az belefért. A felnőttek mezőnyében viszont dönteni kell, de szerintem az izmaim is emlékeznek még arra, hogy lapátoltam hosszú távon. Ha sok munkát belefektetek a felkészülésbe, s el is végzem azt, amit elvárnak tőlem, akkor jövőre akár beérhetek a első három közé itthon és kijuthatok a világversenyekre.

Laikusként azt gondolja az ember, akár az ötven méter gyorsúszás esetében, kétszázon a táv rövidsége miatt nem fér bele egyetlen hiba sem, ellenben az ezerbe talán igen...

- Ezt a kérdést mindig úgy kezeltem, ha elég gyors az ember akkor kétszázon is ronthat, mert ki tudja javítani, ha ő a legjobb. Erre volt példa a hazai versenyeken, annyival gyorsabban tudtam evezni, hogy elbírtam a korrigálást. Egy világbajnokságon viszont olyan erős a mezőny, hogy ott ez nem nagyon fér bele ezer méteren sem.

Mennyiben lesz más a felkészülése?

- Egy biztos: ezer méteren én leszek a leggyorsabb. Amennyiben az állóképességem olyan jó lesz, mint a riválisoknak, akkor a végén, a finisben tudom kamatoztatni azt, hogy kétszázas voltam, és amíg bírom, az alapsebességem gyorsabb a többiekénél.

Csütörtökön Szegeden kezdődik a második világkupa, fantasztikus hangulatban és nagyon erős mezőnyben. Mire számíthatunk Hajdu Jonatántól a csúcseseményen így a szezon elején?

- Annak ellenére, hogy levették a számot az olimpiáról, tudom, hogy sokan megtartották maguknak, és nyilván többen elkezdtek készülni más távokra is. Ráadásul Szegedre nagyon sok nemzet el szokott jönni, így nem tudom, mire számíthatok. Ezért jósolni sem nagyon tudok, de bízom a legjobbakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!