Sport

2015.02.15. 19:15

Jogos vastaps a kiesőnek - A Dunaújvárosi Kohász elbúcsúzott a nemzetközi sorozattól

A rosztovi kilencgólos vereség után csak egyetlen célja volt a Dunaújvárosi Kohász női kézilabdacsapatának, hogy akárhogy is, de nyerjen a hazai visszavágón.

Jankó Árpád

A mérkőzés előtt a dunaújvárosi B-közép méltatlankodott, hogy nem tudta elfoglalni a helyét. Ennek az volt az oka, hogy a szövetség még nem vette át az új eredményjelző táblát, tehát nem lehetett alá állni. A fiúk, ha nehezen is, de belátták a helyzetet. Elénekelték a Himnuszt, és ha már velük kezdődik a tudósítás: kapjanak dicséretet, mert a mérkőzés utolsó percében, vesztett pozícióban szólították fel a közönséget a felállásra, és a köszönet kifejezésére. Szép gesztus volt.

De most menjünk lépésről lépésre.

Dunaújvárosi Kohász – Rosztov Don 28-29 (14-16)
Dunaújváros Sportcsarnok, 80 néző. Vezette: Hatipoglu, Simsek (törökök).
D. Kohász: Triffa – Azari 3, Bulath 6 (5), FERLING 6, Takács B. 4, Triscsuk 3, Vincze. Csere: Vig, Nagy (kapusok), Gera 2, Hosszu 2 Berta 1, Ferenczy 1, Mekler-Rádl, Kamper, Takács D. Edző: Mátéfi Eszter.
Rosztov: Gabisova – Mangarova 6, Punko 1, Slivinskaya 2, Ilina 6 (3), Bobrovnikova 5, Borschenko 3. Csere: Skladchikova, Barjaktarovic (kapusok), Peredery, Petrova 1, Artamonova 3, Stepanova Avdekova, Bulatovic 1. Edző: Leslie Jan.
Hétméteresek: 5/5, illetve 3/3. Kiállítások: 2, illetve 12 perc.

Sajnos mostanában nem akarnak sikerülni az első percek. Ezúttal is hamar hátrányba került a Kohász (3-6), sikertelen indítások és ziccerek kimaradásai miatt. Azután időlegesen egál lett (6-6) két Ferling-góllal. Bernadett nagyszerűen, kézilabdázott, mint annyiszor, most is vezéregyénisége volt a csapatnak. Mivel a ki nem kényszerített hibák száma nem csökkent, természetesen az oroszok ismét előnyt szereztek. De nem volt kilátástalan a félidő eredménye: 14-16.

Két rossz hazai indítás után nőtt a vendégek előnye a második félidő elején. Rendkívül gyorsan kézilabdázott a Rosztov. Az alacsony termetű Mangarova Julia mint egy ördögfióka, úgy cikázott a védők között, és dobálta a gólokat. Ilina Ekaterina pedig szenzációsan irányította társait. Tíz perc alatt csak egy gólt tudott szerezni a Kohász (15-20). Ám küzdött, harcolt a hazai csapat. Takács Bianka a beálló poszton ismét igazolta két gyors góljával, hogy érdemes volt Dunaújvárosba csábítani. Már-már ki is egyenlített a hazai gárda 23-24-nél, de megint egy-két hiba, és odalett a remény az egyenlítésre.

Ekkor már a dán edző minden cserejátékosának lehetőséget adott, ám kívülről nem látszott, hogy gyengült volna a Rosztov játéka. Következett a hajrá. A B-közép megállás nélkül motiválta a Kohászt (le a kalappal‹), és 23-27-ről hatalmas erőbedobással ment előre a hazai együttes. Annyira, hogy csökkent is a hátránya. Az 58. percben Hosszu Boglárka két góljával már a kisebb csodában is reménykedhettünk (26-28). Állva, tapsolva nézte most már a közönség a fejleményeket: 26-29, 27-29. És a dudaszó előtt egy másodperccel a fiatal Ferenczy Fruzsina beállította a végeredményt (28-29).

Ez az eredmény pedig azt jelentette, hogy a Dunaújvárosi Kohász kiesett az EHF kupából. A Rosztov a kézilabda minen elemében jobb volt, nagyszerű játékoskerettel rendelkezik. Ennek ellenére mondhatjuk, hogy a Kohász mindent elkövetett a siker érdekében, de most egy olyan csapatot fogott ki, amely valószínűleg a közeljövő vezéregyüttesévé növi ki magát az európai női kézilabdában. És természetesen a kupa megnyerésére is igen nagy az esélye az orosz együttesnek.

Mátéfi Eszter: – Sajnálom, hogy itthon nem tudtunk győzni, de kétségtelen, az erős, jobbik csapat nyert. Hajtottunk, küzdöttünk, de nem sikerült...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!