Sport

2014.07.15. 15:35

Hatalmas csaták az Eb indulásért

Dunaújváros - Aki az úszásban számít ma Magyarországon, mind ott lesz Debrecenben a szerdán kezdődő országos bajnokságon. A versenyre 55 klub köztük a Dunaferr-DVSI mellett kilenc külföldi egyesület sportolói is rajthoz állnak.

Gallai Péter

Orendi Mihály, a Magyar Úszó Szövetség általános alelnöke az eseményt felvezető keddi sajtótájékoztatón elmondta: még meg sem kezdődött a verseny, máris különleges rekord született, a tavaly kilenc aranyérmet gyűjtő Hosszú Katinka (Vasas SC) ugyanis tizenhét, vagyis az összes női egyéni számban nevezett.

A viadal egyben az utolsó válogatóverseny is, az Európa bajnokságra utazó keretet az ob utolsó napján hirdeti ki Kiss László szövetségi kapitány. A verseny nyílt, így a hazai úszók mellett kilenc klub 42 külföldi versenyzője is megméretteti magát a négy nap alatt. Olasz, görög, lengyel, osztrák, iráni és bolgár úszók érkeznek Debrecenbe, közülük a legnépesebb küldöttséggel, tizenöt sportolóval az olasz válogatott nevezett. A tervek szerint a városba érkezik az Európai Úszó Szövetség elnöke, Paolo Barelli is, aki részt vesz a Magyar Úszó Szövetség szombati, debreceni sajtótájékoztatóján.

A megmérettetésen ott lesznek a Dunaferr-DVSI úszói is, a két felnőtt, Balog Gábor és Takács Krisztián a biztos Eb indulásért száll csatába az erős mezőnyben.

Bene Vera, a klub szakosztályvezetője elmondta, egy nemzetből négy úszó indulhat az Eb-n, de a döntőbe csak kettő juthat: A szövetség viszont eleve két embert visz ki számonként, ezért nagy csatákra számítok. A két fiún kívül a fiatalok közül Dort Bence, Simon Dávid, Szöllősi Martin, Farkas Éva és Barócsai Petra indul még. Esetükben egyéni legjobbjaik elérése, a tapasztalatszerzés a cél. Azt is néztük, hogy a fiúknál tudjunk váltókat indítani.

Bene Vera a végén, csak mintegy zárójelben megjegyezte: amennyiben Takács Kriszitán nyerni tud fő számában, ötven gyorson, akkor kilenc év hazai veretlenség után a tizedik bajnoki címét szerzi meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!