Ráduly Cintia

2019.11.21. 07:00

Közlekedés telefonnal?

Van néhány dolog számomra, ami nem világos a közlekedésben.

Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Például amikor a gyalogos menne át a zebrán, gyakran nem állnak meg a kocsik. Én is jártam már így. A zebrán sétáltam át, és a közeledő autó sofőrje csak azért is nyomta a gázt. Persze vannak kivételek, és a gyalogosoknál is előfordul, hogy nem a zebrán mennek át, és nem tartják be a szabályt. A legfontosabb az lenne, hogy figyeljünk oda a másikra!

Az értelem közlekedési eszközei, a szavak éppen úgy ki tudnak siklani, fel tudnak borulni, képesek összeütközni, akár a járművek. Érzelmeink, indulataink kormányozzák őket. Mi történik akkor, amikor a szavak ténylegesen a közlekedés részévé válnak?

Sokszor van úgy, hogy az ember nagyon beszélget valakivel a telefonján, és közben menne át a zebrán. Ha baj történik, ki a hibás? Gyakran előfordul, hogy a sofőr beszélget vezetés közben... El lehetne kerülni a bajt, ha nem néznénk a telefont, hanem zsebre tennénk és körülnéznénk. Amikor zenét hallgatunk fülhallgatóval, nem halljuk, ha jön a kocsi… Nem vesszük észre, ami körülöttünk zajlik, mert nem mi használjuk a kütyüinket, hanem azok használnak minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!