Rendőrségi

2012.05.15. 13:54

Veszélyes anyag szóródott szét az úttesten Nagyvenyimen - megszűnt a lezárás

Szerencsés végű baleset történt kedden délelőtt 10 óra 52 perckor Nagyvenyimen. Egy Mezőfalváról Dunaújváros felé veszélyes vegyi anyagot szállító kamion pótkocsijának zárszerkezete menet közben kinyílt, és tíz-tizenöt vegyszeres flakon kiesett, tartalma kifolyt az útra.

Pekarek János

A vegyszer a honvédség által sugármentesítésre használt mefenpyr-diethyl volt. A baleset következtében a rendőrség lezárta a venyimi iskola és a Varga-fogadó közötti útszakaszt. Baj  nem történt, a vészhelyzetet a riadóztatott szakemberek elhárították.

Az autósokat már Venyim keleti és nyugati határa előtt figyelmeztették a veszélyhelyzetre. Mint Szabó-Bisztricz Anettől, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, mivel a mefenpyr-diethyl veszélyes anyagnak minősül,  kivonultak  a dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat, a Polgári Védelmi Felügyelőség és az Iparbiztonsági Felügyelőség munkatársai, valamint a honvédség vegyivédelmisei, hogy  környezetvédelmi ellenőrzést és mentesítést végezzenek.

Lakosságvédelmi intézkedésekre, így például kitelepítésekre nem volt szükség. De  Nagyvenyim polgármesterétől, Szabóné Lőrincz Ilonától megtudtuk, hogy a biztonság kedvéért a veszélyhelyzet elhárításáig az iskolából nem engedték ki a diákokat. 

Végül a kiesett flakonokat elszállították, a pótkocsi rakterét  a tűzoltók feszítővágóval újra bezárták. Azonban, mivel így nem szavatolhatták a biztonságot, a rakományt visszafordították kiindulási pontjára, Mezőfalvára.

A nagyvenyimi  veszélyhelyzet 13 óra után néhány perccel megszűnt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!