Dr. Unger Zsolt ügyvéd

2024.06.15. 16:00

Az ügyvéd tanácsai: Mit tegyünk ha a megvásárolt gépjármű hibás

Egy használt gépjármű megvásárlásával kapcsolatban gyakran hibák és kockázatok merülhetnek fel.

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Hibák szempontjából nyílt és rejtett hibákat különböztethetünk meg. Nyílt hiba alatt olyan hibákat értünk, amelyek egyszerű észleléssel megállapíthatók. Legtöbb esetben a vevő kellő tájékoztatást kap az eladótól azon hibákról, amelyek már a teljesítéskor is megvoltak a gépjárműben, vagy amelyekkel a későbbiekben számolnia kell a gépjármű állapotából adódóan.

Általában az eladó ezen hibákat az adásvételi szerződésbe is részletesen belefoglalja, így ezen hibák tekintetében a vevő később hibás teljesítésre nem hivatkozhat, mivel a gépjármű hibáit az eladótól kapott megfelelő tájékoztatásból adódóan a teljesítéskor már ismerte, a szerződésbe is bele lett foglalva, így az adásvételi szerződést e hibák tudatában kötötte meg.

Azonban előfordulhat az is, mikor a vevő nem kap megfelelő tájékoztatást az eladótól, ugyanis könnyen megtörténhet, hogy az adott gépjármű olyan hibában szenved, amelyet a vevőnek az adásvételi szerződés aláírása előtt kellő körültekintés mellett fel kellett volna ismernie (itt fontos megemlíteni, hogy a vevőtől akkor is elvárható a kellő körültekintés, amikor a megfelelő tájékoztatást megkapta az eladótól). Tehát a vevő utólag nem hivatkozhat hibás teljesítésre, ha a gépjármű olyan hibában szenved, amelyet kellő körültekintés mellett fel kellett volna ismernie az adásvételi szerződés megkötése előtt.

Összefoglalva az adásvételi szerződés aláírása előtt célszerű alaposan átnézni a járművet, ugyanis előfordulhatnak olyan szembetűnő hibák, amelyek ismeretében nem, vagy más feltételekkel (például: alacsonyabb vételárral) történt volna meg az adásvételi szerződés megkötése. Rejtett hibáknak olyan hibákat lehet tekinteni, amelyek már a teljesítéskor is megvoltak, azonban nem voltak felismerhetőek. Gépjárművek esetében rejtett hibák az alábbiak lehetnek például: nem az elmondottaknak megfelelő műszaki állapot, visszapörgetett kilométer-óraállás, vagy a hirdetésben felvázolt tulajdonságoktól eltérő paraméterek.

Az adásvételi szerződés legtöbb esetben tartalmazza a gépjármű jellemzőit (például: korát, felszereltségét és felhasználási célját) is, melyeknek az a szerződés tárgyának meg kell felelnie. Azonban a szerződésben az eladó részletesen felsorolhatja az adott gépjármű hibáit is, amelyek a teljesítéskor ismert hibáknak minősülnek, így ezekkel szemben a vevő sikeresen, utólag nem tud fellépni.

Fentiek alapján az eladó akkor teljesít hibásan, ha az eladott gépjármű nem felel meg az adásvételi szerződésben vagy jogszabályban foglalt minőségi követelményeknek, illetve ha a gépjármű valamilyen rejtett hibában (olyan hiba, amely a teljesítéskor már megvolt, de a vevő kellő körültekintés mellett sem tudta felismerni, illetve erről az eladó sem tájékoztatta) szenved. Hibás teljesítés esetén a vevő az alábbiakkal élhet: kellékszavatosság, jótállás, termékszavatosság, kártérítési igény, valamint jogszavatosság. Ezek közül használt gépjárművekre vonatkozó adásvételi szerződések esetében a leggyakoribb szavatossági igény a kellékszavatosság és a jótállás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában