Nagyvenyim

2024.06.15. 20:00

Nem lehet hátradőlni a győzelem után

Vargáné Kaiser Katalin a FIDESZ KDNP támogatásával szinte kétszeres szavazati aránnyal (66.58 százalék 1299 szavazat és Mányoki Zsolt 33.42 százalék 652 szavazat) nyerte Nagyvenyimen a polgármesteri tisztséget. A választás utáni napokban kérdeztük a folytatásról.

Horváth László

Vargáné Kaiser Katalint újra polgármesternek választották Nagyvenyimen

Fotó: Horváth László

 Egyáltalán nem dőlhetünk hátra, mert a választási szakaszban is egy több témát érintő, nagy munkában vagyunk. A választási kampányidőszakot megelőző harcos cselekvéssorozatot kell folytassuk, hiszen folyamatban lévő nagy értékű beruházásaink vannak. Ez az időszak egyben új kihívásokat jelent, amire meg kell találni a válaszokat is. Az elmúlt napok is azt támasztják alá, hogy még nagyobb lendülettel kell a munkavégzésbe belecsapni.

Nagyon izgult az eredmény miatt?

Igen. Nem a várakozás miatt, hanem amiatt, hogy egy átrendeződő lakossági közegben mi az érzékelés az elmúlt időszak eredményeit tekintve. Tehát a szavazatarány egyfajta visszajelzés. Az eredményben az is tükröződött, hogy nem elég jól dolgozni, azt láttatni is kell, hiszen a mi településünk kifejezetten olyan település, ahol a lakosság nagy része szinte aludni jár haza. Az életüknek nagyobbik felét a munkahelyen töltik, ne adj Isten még a gyermekeit is magával víve a munkahelyi környezetbe. Aki a településnek a Dunaújváros közelebbi felén lakik és így él, annak nincs oka nyugatabbra jönni és nem érzékeli azt a sokféle színességet, amivel Nagyvenyim meg tudná kínálni.

Az októberben felálló új testületben független induló volt a többség. A többiek a kormánypártok támogatásával indultak. Okozhat ez problémát a munka során?

- Nem, mert az elmúlt tíz évben sem volt annyira marginális kérdés a pártpolitikai megközelítés. Ennek igazából csak demonstratív jelentősége van, hogy az adott személynek tudják az erkölcsi hovatartozását, az identitását az emberek. De ezt egyébként is tudják, hiszen ismernek minket. Tehát nem okoz semmiféle problémát. Teljesen mindegy milyen az élete a nagypolitikát tekintve, ha szíve csücske Nagyvenyim, és ezzel a megközelítéssel áll a munkához, akkor ez nem oszt, nem szoroz. Soha nem is volt itt jellemző, hogy pártoskodás lett volna.

Nagyvenyimen számos közösségi program szolgálja a falu lakosságának igényeit
Fotó: Horváth László

Hallottunk folyamatban lévő fejlesztésekről. Ennek részletei?

- Benne vagyunk egy TOP Pluszos koncepció megvalósításának előkészítésében, ami rendkívül bonyolult projekt, az Élhető Települések pályázati rendszere. Ez négylábú, markánsan elkülöníthető projekt. Tehát négy olyan területet érint, ami egy-egy projektként önmagában is nagy dolog lenne és most egyben szükséges kezelni. Bonyolultságát minden eddigit leköröz. Van benne egy kis útépítés, egy új zebra, árokbefedés, járdaépítés. Van benne felszíni vízelvezetés elem. Továbbá rekreációs projekt, tehát olyan közösségi fejlesztés, ami a szabadidő szolgáltatásokat és okos fejlesztéseket takar. Valamint van benne rekultivációs rész, ami hulladékkal szennyezett terület rekultiválását jelenti.

Sokan jelentkeztek a választási időszakban a közösség szolgálatára, képviselőnek. Marad ebből a lendületből?

- A tapasztalás szerint és a bemutatkozó anyagokból látható, hogy milyen fajta tapasztalati megközelítésük lehet a jelentkezőknek, amire vállalkoztak. A jó szándék mellett, mert ez mindenkinek alapvető motivációja, a tapasztalat szerint kevesebb ismerettel rendelkeznek, hogy mi is itt a feladat. Mindig is szívesen fogadtuk a jelentkezőket, de azt szükséges tudomásul venni, hogy az a közreműködő helyzet, ami szóba kerül, az egy nagyon kötött rendszer. Általában az a tapasztalás, ha olyan tagok kerülnek be a képviselői testületbe, akik első ciklusukat töltik, akkor nagyon hosszú idő az az asszimilációs folyamat, amíg a módszertanhoz tudnak alkalmazkodni. Tehát azt a kezdeti jó szándékot, segíteni akarásnak a motivációs erejét ez a fajta kötöttség le tudja kicsit törni.

A hagyományok és ünnepek tisztelete mellett sok fejlődési lehetőség előtt áll a község
Fotó: Horváth László

De azért a Hivatal ajtaja nincs bezárva?

Eddig sem volt. Polgárbarát hivatalként működünk, aminek örülök, hiszen egy kifejezetten nagy szolidaritási hajlandóságot érzékeltem – mondta a riport végén Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármestere.

Nagyvenyimen októbertől újra Vargáné Kaiser Katalin a polgármester. (66.58 százalék 1299). Képviselők: DR. Zseli József független (60.15 százalék 1203), Csizmadia György független (44.90 százalék 898) Kegyes Lászlóné független ( 41.35 százalék 827), Kuminka József FIDESZ KDNP (39,10 százalék 782), Raufné Isztli Zita Edit FIDESZ KDNP (35,05 százalék 701), Kovács Gábor független (35,05 százalék 701).


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában