Rendőrségi

2012.01.26. 06:46

Állatkínzás? Hirdetés után szállt ki az állatvédőrség egy házhoz

Kőszárhegy - Egy állatvédő alapítvány a rendőrséggel együttműködve ment ki egy házhoz, ahol megállapításuk szerint sok állatot nem megfelelő higiéniai körülmények között tartottak, s szaporítással foglalkoztak. A hatósági állatorvosi vizsgálat pénteken lesz.

S. Töttő Rita

Tíz kutyát és egy macskát vittek el vasárnap este a rendőrök egy kőszárhegyi családi házból, amelynek tulajdonosa állítja: az állatok normális körülmények között éltek, és nem érti, miért kobozták el tőle őket. Egy nyolc éves westie kutyát adott oda ingyen még vasárnap reggel a hölgy valakinek, aki az interneten látta a hirdetését. S még aznap este megjelent a háznál a Cerberos Állatvédő Alapítvány a rendőrséggel együtt, és átfésülték az udvart, valamint a házat, ahol számos yorkshire terriert, westie-t, egy keverék yorkie-t és egy csivavát találtak. Az állatvédők képviselője később elmondta: a kutyák rossz higiéniai állapotban voltak, vizelet és ürülék szaguk volt, csimbókokban lógott róluk a kosz.

Tornóczky Anita, az állatvédők munkatársa maga is kint volt a helyszínen, s állítja: minden bizonnyal szaporítással foglalkoztak a háznál, s az elvitt kutyák egy része - egészségi állapotuk miatt - nem is lett volna alkalmas fedeztetésre.

- Többüknél pajzsmirigy problémákat tapasztalt az állatorvos, másoknak ízületi torzulásuk van, az egyik westie-nek olyan komoly fülgyulladása van, hogy megsüketülhet. Hiába találtunk oltási könyveket, üresek voltak – sorolta az állatvédő.

A tulajdonos azonban azt mondja, ő nem szaporította a kutyákat, a jelenleg is vemhes yorkie-ja is véletlenül esett teherbe.
- A kutyák taposós, külön kifutóval rendelkező helyen laktak, infra lámpa melegítette őket és tápot kaptak enni. Eddig még soha senki nem mondta, hogy rosszul bánunk a kutyáinkkal. Sok fotót készítettek itt a rendőrök is, azon látszik, hogy nem kínoztuk az állatokat - panaszolta a hölgy, Reznyák Ferencné, akinél csak két jól táplált macskát hagytak az állatvédők. A Cerberos képviselői azonban azt mondták, jól ismerik az ilyen körülményeket, amelyek mind arra utalnak - állítják -, hogy szaporítással foglalkozott a tulajdonos, magyarán rossz minőségű kutyák eladásából akart bevételt szerezni.

- Ami önmagában még nem számít bűncselekménynek, pedig nem ártana belevenni az állatvédelmi törvénybe, hogy állatkínzásnak számít az is, ha félévente, évente elletnek egy kutyát - mutatott rá a probléma gyökerére Tornóczky Anita. A szaporításban résztvevő kutyáknál tapasztalt betegségek ugyanis könnyedén továbbörökíthetőek, megpecsételve ezzel a jövő nemzedékeinek sorsát is. A Cerberos, amely egyébként az országban először alapította meg az állatvédőrséget, nem véletlenül hívott rendőri segítséget: a kutyákat ugyanis csak segítségükkel foglalhatták le. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: pénteken lesz a hatósági állatorvosi vizsgálat, amely alapján döntenek arról, hogy megvalósult-e az állatvédők által állított állatkínzás vagy sem. Ekkor dől el az is, hogy visszakapja-e a kőszárhegyi tulajdonos az ebeket.

- Mi nagyon reméljük, hogy nem - nyomatékosította az állatvédő.

- Én nagyon szeretném visszakapni őket – hangsúlyozta a tulajdonos. A helyzet tehát még nem tisztázott, de egy biztos: az állatvédőrség egyre aktívabb és éberebben őrködik. Székesfehérváron is alakulhatna tagozatuk, ám eddig a tanfolyamra, amelyet el kell végezni ahhoz, hogy valaki az állatvédőrség tagja lehessen, csupán tízen jelentkeztek. Ennyi fővel pedig még nem indulhat el a képzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!