Rendőrségi

2011.08.10. 08:10

Tűzeset a malátagyárnál: a silóban a kigyulladt kompresszor okozta a bajt

Dunaújváros - Szó szerint nagyobb volt a füstje, mint a lángja annak a szerencsés végkimenetelű tűznek, ami szerda reggel keletkezett a malátagyár silójában - egy kompresszor égett le. (Frissítve)

Sámel József

Szerdán  érkezett a bejelentés a dunaújvárosi tűzoltóság ügyeletére, miszerint a Duna-parton a malátagyár silójában tűz keletkezett.  Mivel a silókban jelentős mennyiségű alapanyag található, amely komoly tüzet okozhat, illetve annak forrása, valamint a gyár is nagy kiterjedésű, ezért négy szerrel, köztük az emelőkosaras, valamint a vízszállító járművel siettek le az egységek a helyszínre a laktanyából.

A területen aztán kiderült: a betonsiló aljában található kompresszor égett, az okozta a nagy füstöt is.  A tűzoltók hőkamerával gyorsan megvizsgálták, hogy a lángok átterjedtek-e a silóra, de szerencsére  ez nem történt meg.  A dolgozók ugyan porral oltóval próbálkoztak a lángok elfojtásával, de nem jártak sikerrel.  Miután megtörtént az áramtalanítás, a tűzoltók  vízsugárral rövid idő alatt eloltották a tüzet és megszüntették a veszélyhelyzetet.

 A bejelentés nyomán azért vonultunk ki ekkora erőkkel, mert először arról kaptunk információt, hogy a siló ég. Részleteket pedig nem lehetett tudni. Ugyanis ha  az abban tárolt, hatalmas mennyiségű anyag meggyullad, az akár napokig  tartó feladatot is adhatott volna nekünk.
- Utólag is azt mondom, mint  ilyenkor szoktam megjegyezni, inkább vonuljunk nagy erőkkel  egy-egy helyszínre, minthogy utólag kelljen erősítést hívni, amikor minden perc  nagyon sokat számíthat - fogalmazott lapunknak az eset kapcsán Varga Ernő tűzoltóparancsnok.

Majd azt emelte ki, végül szerencsésen végződött az  eset, hiszen komolyabb baj is történhetett volna.  A  füst kiszellőztetése maga tovább tartott, mint az oltás. Utána tudott bemenni a tűzvizsgálónk, valamint a gyár  karbantartó egysége, hogy szemlét tartson - tette hozzá a parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!