Rácalmás

2013.07.04. 15:20

Nem így kéne intézni a szomszédvitát

Parlagfű-esetnek indult, majd ügyintézési problémává vált, később sejtésünk szerint szomszédok közötti ellentétté alakult e történet.

Pekarek János

Felkereste szerkesztőségünket panaszával egy régi előfizetőnk Rácalmásról, Komáromi István.. A panasz lényege: kertszomszédja évek óta meghalt, az örökös pedig (az elhunyt testvére) nem gondozza megfelelően a kertet, a gyom, a gaz hozzá is átnő, a pollenek kínozzák fiát, nem talál elintézést az ügyre.

Helyszíni tudakozódásunk érdekesen kezdődött, mivel Komáromi úr hetvenhét éves édesanyjával találkoztunk először, aki kifejezetten neheztelt fiára a panasz miatt.

– Én még soha egyetlen dolgot sem intéztem el így a szomszédaimmal! Most sem így kellene! – jegyezte meg az idős asszony.

– Nagyon rosszul látod ezt a dolgot, édesanyám! _ ellenkezett vele középkorú fia. S megmutatta: a kerítésre nőtt fák és bokrok, a szőlő mögötti gaz idegesíti. De leginkább az, hogy bár állítása szerint felajánlotta a szomszéd örökösének, a testvérének, hogy ingyen és bérmentve (egy kis tűzifáért) rendbe teszi a telket, még választ sem kapott.

Komáromi István az általa kifogásolt, a kerítésre nőtt szomszédos bokrok előtt a kertjében (Fotó: Vohlmann György)

Szerencsénk volt, éppen kint járt a telkén a nyolc éve elhunyt szomszéd örököse, aki Dunaújvárosban él, és nagyon meglepődött a panasz hallatán. Szerinte egyáltalán nem gondozatlan a kert, neki pedig senki nem tett ajánlatot arra, hogy gondozza. Ő nem akart szerepelni az újságban, sem névvel, sem képpel. Megítélésünk szerint (bár nem vagyunk szakértők) a két szomszédos kert állapota között nincs jelentős különbség. A néhai szomszéd kertje körülbelül feleakkora, mint panaszosunké, van gyümölcsfa, szőlő mindkettőben, ahogyan gyom is található a kerítés mindkét oldalán, ha nem is túl sok.

Komáromi úr egyik bánata, hogy állítása szerint az önkormányzattól sem kap segítséget. Ott viszont nem emlékeznek rá, hogy bent járt volna ebben az ügyben. Panaszosunk szerint volt bent – "néhány hónapja", hogy pontosan mikor, kinél, nem emlékszik. Ebben az ügyben viszont, mint más szabálysértési eljárásban is, a járási hivatal az illetékes.

Az ellenben biztos, hogy (mint az cikkünkből is kitűnik) a rácalmásiakat erősen foglalkoztatja az elhagyott kertek, udvarok gyomtengere.

Visszagondolva érkezésünkre, panaszosunk édesanyjának szavaira, felötlik bennünk, hogy talán valami régi, szomszédok közötti sérelem táplálhatja az esetet. Amit "nem így kéne elintézni"...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!