Rácalmás

2012.01.17. 08:21

Városvédő tisztújítás

Rácalmás - Nagy változást hoz a városvédők életében a február harmadikai közgyűlés: Szalai Árpád lemond tisztségéről, és új elnököt választanak a tagok. A jelölőbizottság már dolgozik...

Körmendi Erzsébet

Szalai Árpád alapította meg tizennyolc évvel ezelőtt a Rácalmási Faluvédő Egyesületet, amelynek csak neve változott meg a település várossá nyilvánítása után,  a tevékenysége ugyanolyan hatékony és szerteágazó maradt. Az egyesület minden megmozdulása és eredménye az elnök és felesége, Ilike nevéhez köthető: elkötelezetten tették  a dolgukat,  szerveztek, intézkedtek, pályázatokat írtak,  sok helybélit mozgósítottak, ha  fákat,  virágokat kellett ültetni, vagy  kapálni a közösségi tökföldön,  előkészíteni és szervezőként tökéletesen kiszolgálni egy-egy nagy rendezvényt.
- Jelentős tárgyi és szellemi örökséget hagyok hátra az utódomnak - mondja Szalai Árpád. - Egyesületünk jóvoltából Rácalmáson sikerült félretenni a párt- illetve  csoportérdekeket, és az embereket csak az motiválta, hogy minél otthonosabbá tegyék lakóhelyüket, olyan közösségi programok legyenek, amelyeken a helybéliek szívesen töltenek együtt egy napot, estét. Megneveztük és védjük természeti értékeinket, műemlékeinket, örökségünket.


Új értékeket is teremtettek, hiszen a Raáb Ervin tábor művészei minden évben újabb alkotásokkal gyarapítják a település kedvelt köztéri szobrainak számát. A szép utcák, gondozott parkok,  a virágosítási versenyben helyezett porták százai határozzák meg az igényes településképet.  A  helybéli választók több ciklus óta  az egyesület jelöltjeit juttatják be  a képviselő-testületbe.  Magukénak tudhatják a Kós Károly-díjat, a Podmaniczky-díjat, az elnök díszpolgári címmel  büszkélkedhet, a Tökfesztivállal pedig kiérdemelték a Kiváló Fesztivál  elismerést. Szalai Árpád talán úgy véli:   a csúcson érdemes abbahagyni. Sokat dolgoztak a feleségével együtt  - szeretnének magánéletet is  a nyugdíjaséveikben.
- Remélem, senki sem akarja, hogy vége legyen mindannak, amit eddig elértünk, ellenkezőleg: az utódok új elképzelésekkel gazdagítják a városvédők sokszínű palettáját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!