kulturális kavalkád

2018.08.24. 12:00

Jazz, rock, karaoke – íme néhány remek program a hétvégén Dunaújvárosban

Nincs ötleted a hétvégére? mutatunk néhány remek kikapcsolódási lehetőséget.

Tóth Alexandra

Két korsó lágert és egy pohár jazzt!

Mit szólna hozzá, ha a rekkenő hőségben a legminőségibb csapolt sörökkel olthatná a szomját, és még igényes zene is szólna mellé egy kemény munkahét után? Ha mindez kellőképpen csábítóan hangzik, akkor péntek este irány a Kultúr Kézműves Kocsma. A szokásos igényes kiszolgálás mellett most relatíve élő zene szól majd, legalábbis nem a rádió.

Rozsomák szolgáltatja majd a zenei söralátétet a Broken Kultur című eseményen. A lemezlovas kizárólag bakelittel dolgozik, és Rozsomák jóvoltából a kocsma átalakul jazzklubbá, fűszerezve némi modern lounge, diszkó és house zenékkel. A sör és az elvont, vagy épp egyedi elektronikus zene rajongóinak dedikált rendezvény péntek este nyolctól egészen hajnal kettőig tart majd.

Újra divatba jött az egyedi hangzású bakelit Fotó: Pixa

„Már Magyarország a második otthonom”

Téved, aki azt hinné, hogy a Petőfi Művészeti Liget után megáll az élet a színház környékén. A Művész Presszóba újra beköltözik a jazz. Jövő csütörtökön a Rolling Stonesból ismert Tim Ries jön a Művész presszóba, aki már kevésbé a rockra és sokkal inkább a jazzre koncentrál. Járt már nálunk, azt mondja, Magyarország a második otthona. Nem ő lesz azonban az egyetlen attrakció aznap este, fellép a Liszt-díjas Oláh Kálmán is. A zongorista-zeneszerző a kortárs zenei élet egyik legeredetibb alakja és legtehetségesebb előadóművésze. Az ő triójához csatlakozik majd Tim Ries, és egy felejthetetlen – valószínűleg inprovizációkkal fűszerezett – jazz-élményben részesíti a presszóba érkezőket. Kezdés nyolckor, nem érdemes kihagyni.

Tim Ries is szaxofonon játszik, méghozzá profi szinten Fotó: Pixa

Koncertek és karaoke buli lesz a Kaptárban

Ha fergeteges bulik, akkor Kaptár, ha fergeteges bulik nyáron, akkor Kaptár Garden. Tóth Zoltán „Töki” és csapata minden hétvégére készül valami igazán nagy dobással a kaptárlakók örömére. A múlt hét végén begyűrűzött az elektronikus zene a pincekocsma falai közé, illetve a teraszára.

A megbillent zenei egyensúlyt kompenzálandó, ezen a pénteken három metálzenét játszó formáció érkezik, hogy a dunaújvárosi rocker közösség is megkapja a magáét a technós arcok után.

A Plafon zenekar indítja az estét fél kilenckor. A kizárólag saját dalokat anyanyelven játszó együttes talán kevésbé ismert, ugyanakkor a 2003-as alakulásuk óta rendületlenül járják az országot, és szórják szanaszét a grunge, rock, alter, stoner, metál – vagy épp, ami a szívükbe jobban belefér – magvait. Ez idő alatt sikerült két négyszámos kislemezt és egy tizenkét nótát tartalmazó nagylemezt összehozni, szigorúan magyarul persze, amiért már önmagában jár egy piros pont a srácoknak, a következő pedig azért, hogy szellemes komolytalansággal, mégis alázattal állnak hozzá a munkájukhoz. Ha már a plafonra kerültünk, és szeretnénk újra a földön járni, akkor ezt felejtsük el, mert nem a klasszikus Iron Maidenen és AC/DC-n nevelkedett fogyasztható, mondhatni kultúr-rock képviselői érkeznek, hanem egy olyan trió, amely igazán sötét hullámokat lovagol meg.

Az Acid Victoria zenéjét olyan doom és progresszív bandák inspirálják, hogy jó lesz felkötni azt a bizonyosat, mert a több mint tíz éve létező, zene nélkül létezni sem tudó srácok magasra teszik majd a lécet, illetve kapargatják az ingerküszöböt, de annyit megsúghatunk: jó lesz.

Az estét a LAY zenekar koncertje zárja, ha minden jól megy, fél 11-kor csapnak a húrok közé. Ők sem jönnek messziről, Szekszárd-Őcsény a központjuk, és eszük ágában sincs ezt elhagyni. Zenéjük inkább a metál irányába hajlik, mintsem klasszikus hard rockról legyen szó, vokál szempontjából pedig inkább a tiszta ének van túlsúlyban, mint a torzított. Öt lelkes srác, erős basszusalapok és dallamos, már-már fülbemászó riff ek adják a LAY-esszenciát.

Énekelni mindenki szeret, és van, amikor nem jelent gondot, ha nem tudunk – erre jó a karaoke Fotó: Pixabay

Aki nem akar metálkodni, vagy akart, de nem tudott betelni a pénteki bulival és repetázna, az menjen el a Kaptárba szombaton is az első Karaoke Garden Partiba. Igaz, a hó végi karaoke már szokásnak nevezhető a kocsmában, de a szabadtéri Gardenben még nem volt rá példa. A házigazda Tóth Zoltán „Töki” lesz, és nincs is másra szükség, mint hogy egy nagy adag bátorsággal felálljanak a terasz színpadára és élvezzék a kedvenc dallamaikat. Kapunyitás természetesen hattól lesz, maga a karaoke viszont csak kilenctől kezdődik. Annyi baj legyen, legalább lesz idejük összeszedni a bátorságukat néhány fröccs mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!