szponzorált tartalom

2019.08.05. 12:07

Még tart a nyár, grillezzünk!

A nyár ízeit imádjuk, különösen az ínycsiklandó grillezett húsokat és zöldségeket. Érdemes beszereznünk egy saját grillt, ha ilyen finomságokat szeretnénk készíteni, viszont számos kérdés merül fel a kiválasztás során. Ezekre keressük a válaszokat a továbbiakban.

A szakáruházak és webáruházak kínálatában három alaptípussal találkozunk: faszenes grillekkel, gázgrillekkel és elektromos eszközökkel. Mindegyik rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így nem jelenthető ki, hogy bármelyik jobb vagy rosszabb lenne a többinél, csupán más igények kiszolgálására tervezték őket.

Sokak számára a faszenes grillek jelentik magát a grillezést. Ma is ezek a legnépszerűbb eszközök, noha a használatuk kissé macerásabb; megfelelő tüzelőről kell gondoskodnunk, amit be kell gyújtanunk, majd elegendő parazsat kell készítenünk. A faszenes sütés némileg időigényesebb, mégis megéri az időt és energiát, hiszen csak így élvezhetjük azt a különleges füstös aromát, amit a faszenes sütés ad számunkra.

A faszenes grillek egyszerű szerkezeti felépítéssel rendelkeznek, ennek köszönhetően olcsóbbak a gázgrilleknél. Habár ezek között is találhatunk prémium minőségű termékeket, amelyekért kissé mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, az alapfelszereltségű faszenes grillek jellemzően 10-40 ezer forintért vásárolhatók meg.

Ha a faszenes grillezés mellett döntünk, érdemes olyan eszközt választanunk, amely esetében különálló hamutartó áll rendelkezésre, megfelelő szellőzőnyílásokkal rendelkezik, illetve a lábai kellő stabilitást biztosítanak a balesetveszély elkerülése érdekében. Hasznos, ha a grill fedéllel van ellátva, így akár ínycsiklandó barbecue-t is készíthetünk.

A grillek másik népes csoportját az úgynevezett gázgrillek alkotják. A kínálat kifejezetten széles, kis kompakt eszközökkel és nagyméretű grillszörnyekkel is találkozhatunk. A kis kompakt gázgrillek alapfelszereltséggel rendelkeznek, könnyűek és egyszerűek, ennek megfelelően könnyen mozgathatók és kényelmesen tárolhatók.

A közepes méretekkel rendelkező grillek esetében rendszerint sütőlapot és grillrácsot is használhatunk, gyakran wok is rendelkezésünkre áll. A nagy gázgrillek a magas igények kiszolgálására készültek. Ezek az eszközök rendszerint három vagy több gázégővel rendelkeznek, amelyek ideális esetben külön-külön is begyújthatók, illetve szabályozhatók.

Fontos, hogy a minőségi égőfejekkel rendelkező készülékeket válasszuk. Természetesen nincs lehetőségünk laboratóriumi vizsgálatot végezni, de a neves gyártók termékeivel biztosra mehetünk.

Természetesen meg kell említeni az elektromos grilleket is. Ezeket sokkal inkább konyhai kisgépnek tekinthetjük, mint kerti grillnek, ennek ellenére igazi grillélmény várhatunk tőlük.

Sütőlapos és rácsos kivitellel is találkozhatunk, így a számunkra megfelelőbbet választhatjuk.

Akármelyik típus mellett döntünk, figyeljünk a fogantyúk kialakítására; fontos, hogy a legmasszívabb grillek is könnyedén mozgathatók legyenek a fogantyúk segítségével, a kapaszkodók kézre álljanak és soha ne forrósodhassanak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában