Otthon

2012.11.06. 08:25

Kitűnő óra, amely életmentő is lehet

Székesfehérvár - Manapság egyre többet aggódunk értékeink, szeretteink, no meg saját magunk biztonságáért. Már csak azért is, mert gyakorta kiderül, hogy egy-egy jó zár, erős ajtó sem akadály a betörők számára...

Gábor Gina

Különösen veszélyben vannak az egyedül élő,  idős emberek. Manapság azonban akadnak  már olyan berendezések, amelyekkel könnyen megoldható, hogy gyorsan megérkezzen a segítség. Mindezt Varga Jánostól, egy kft tulajdonosától tudom, akivel egy speciális óráról is beszélgettünk.  Ez az  óra nem az időt mutatja, fontosabb feladata van:  akár életmentő  eszköz is lehet.


- Újdonságként már megjelentek  olyan berendezések is, amelynek használata nem igényel vezetékes telefont, ezért bárhová elhelyezhetőek -  mondja Varga János.  - Van ezekhez  egy könnyen felszerelhető  központi egység, egy  vezeték nélküli mozgásérzékelő, ajtónyitás-érzékelő,  beltéri sziréna,  és az egészhez kapcsolódik egy pánikjelző. Ez a pánikjelző akár karóra jellegű is lehet. Ha valaki megnyomja  a pánikgombot, a berendezés jelez a biztonsági szolgálatnál: a diszpécser  azonnal tudja, honnan érkezett a riasztás.

Annak, aki ezt a pánikjelző karórát hordja, be se kell mennie a házba, a központi egység közelébe, mert akár a kertjéből (50 méteres távolságból) is jelezni tud vele. A nagyvárosokban perceken belül érkezik a segítség a biztonsági szolgálattól. De persze, a kisebb településeken élők sincsenek hátrányban: a tulajdonosnak olyankor meg kell jelölnie két, három, a közelben élő embert, vagy a polgárőrt, akit ilyenkor a diszpécser értesíthet. A szomszéd, rokon  átmegy megnézni, mi történt, addig, amíg a biztonsági szolgálat emberei vagy a rendőrség meg nem érkezik. Megesik, hogy a pánikgomb életet ment: ha a diszpécser nem tud beszélni a tulajdonossal, az is fontos információ.  Az a legjobb megoldás, ha a biztonsági szolgálatnál   letétbe helyeznek egy kulcsot, amellyel -  ha a tulajdonos nem tud ajtót nyitni - a segítségére sietők kinyitják az ajtót. Előfordult már, hogy így sikerült a tulajdonost időben kórházba szállítani.

Az ősszel gyakrabban törik fel a hétvégi házakat is,  hiszen a tulajdonosok ilyenkor már mindent lezártak a nyaralóban. A ház  mechanikai védelme is fontos - teszi hozzá Varga János  - de egy elhagyatott nyaralóhelyen ez inkább csak késlelteti a betörést.  Ezért a nyaralókat is célszerű olyan riasztóberendezéssel felszerelni, amihez nem kell vezetékes telefon. A mai készülékek már képesek hibaüzenetet is küldeni: korábban kedvelt módszere volt a betörőknek, hogy a riasztóval ellátott házaknál lenyomták a villanyórát, és várták, amíg lemerül az akkumulátor.  Ma ez már elképzelhetetlen: mert bármi baj történik a rendszerrel, a biztonsági szolgálathoz megérkezik a hibaüzenet... Ennek nyomán mennek ki ellenőrizni a házat.

 Varga János arra is figyelmeztet, hogy a legtöbben  nem aknázzák ki mindazokat  a lehetőségeket,  amelyeket  a meglévő berendezések tudnak. Gyakorta megesik, hogy a család a tetőtérben békésen alszik, amíg a földszinti helyiségeket kirámolják a betörők. Holott a mai riasztók lehetővé teszik, hogy  amikor este fölmegy az ember aludni a tetőtérbe,  élesítse a berendezést a ház alsó szintjén...

Persze gondot kell fordítani a szerkezetek  karbantartására is. Akadnak sokéves rendszerek eredeti akkumulátorral - pedig időről-időre meg kell vizsgálni, hogy a berendezés  megbízhatóan működik-e. Ez  nem jár nagy költséggel, inkább odafigyelést igényel. Mert az is előfordult már, hogy a riasztó azért nem működött, mert átrendezték a lakást, és egy  hatalmas fikusz éppen az érzékelő elé került...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!