Otthon

2017.03.27. 14:56

Átgondolt tervezéssel hatékony riasztórendszer

Dunaújváros - Új otthon építése vagy lakásfelújítás kapcsán egyre többen kalkulálnak a riasztórendszer kialakításával.

Szakemberrel együttműködve a tervezés kezdetekor gondoljuk át, mikor (milyen védelmi szinten) szeretnénk, hogy a rendszer észlelje a betörési szándékot - tanácsolja

Lakások esetében a beltéri (mozgásérzékelő a helyiségekben) - és héjvédelmi (nyitás- és üvegtörés-érzékelő a nyílászárókban) eszközök együttesét alkalmazva átfogó felületvédelem építhető ki. A riasztórendszerek kiépítése vezetékes, vezeték nélküli vagy hibrid (előző kettő kombinációja) megoldásokkal valósítható meg. A felhelyezés során keletkező piszok mennyisége és az esztétikai szempontok alapján a rádiós (vezeték nélküli) megoldás a legkényelmesebb, ám ezek kb. 2-2,5-szer annyiba kerülnek, mint vezetékes társaik. Napjaink korszerű riasztórendszereinek hatékonysága és biztonságérzete vitathatatlan, ám megfizethetősége sokakat elgondolkodtat. Szakértőnk szerint az alap rendszer kiépítésének költsége egy átlagos minőségű biztonsági ajtóéval azonos. Érdemes tehát átgondolni, hogy a rendelkezésre álló keretösszegünket mechanikai védelemre vagy több ponton védő riasztórendszer beszerzésére fordítjuk. Egy alap rendszer elemei az érzékelő, a helyi jelzés (sziréna) és a távjelzés (1. a riasztó felhívja vagy sms-t küld az ügyfélnek; 2. távfelügyeleti központba bekötve egy járőr kimegy a helyszínre).

A hosszú élettartam érdekében ne feledkezzünk meg az éves karbantartásról, néhány hetente próbáljuk ki a rendszert és 2-3 évente cseréljük ki a riasztóban lévő akkumulátort.

Nagy Miklós biztonságtechnikai szakértő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!