Járvány

2021.07.15. 09:43

Megérkezett az első vakcinaszállítmány Haitira

Megérkezett Haitiba az első, koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány helyi idő szerint szerdán, a vakcinát az Egyesült Államok küldte a karibi országnak a szegény országok vakcinával való ellátását segítő Covax programon keresztül – derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a bejelentéséből.

A szervezet közleményében emlékeztetnek rá, hogy Haiti volt az utolsó amerikai ország, ahová eljutott az oltóanyag. Egyelőre nem tudni, mikor kezdődik el az oltási kampány, amelyet a tervek szerint az egészségügyi dolgozók immunizálásával kezdenének.

Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a tömeges vakcinálást nehezíthetik az országban garázdálkodó bűnbandák, amelyek miatt sokan nem merik elhagyni otthonaikat. Egészségügyi szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a rossz biztonsági helyzet megnehezíti az ország orvosioxigén-importját is.

A helyzet súlyosbodott azóta, hogy július 7-én merénylők megölték az ország elnökét, Jovenel Moisét, és ennek nyomán belpolitikai káosz alakult ki.

Moise május végén hirdetett egészségügyi vészhelyzetet, amelynek keretében kötelezővé tették a maszk használatát és éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek, ám helyszíni beszámolók szerint sok helyen – például zsúfolt piacokon – nem tartják be a rendelkezéseket.

A közel 11 milliós Haitin mostanáig több mint 19 300 fertőzést és körülbelül 480 halálesetet regisztráltak, de szakértők szerint a valós számok vélhetően sokkal magasabbak, mert az országban nagyon kevés tesztet végeznek. A járványhelyzet súlyosságát jól mutatja, hogy számos kórház már nem tud több beteget fogadni.

A tervek szerint Haitiba már májusban érkezett volna körülbelül 756 ezer adagnyi AstraZeneca vakcina, a szállítmányt azonban a kormány késleltette, egyrészt az oltóanyag mellékhatásairól szóló hírek miatt, másrészt pedig azért, mert nem tudták volna biztosítani a tárolási hőmérsékletet. Ez utóbbi kapcsán a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet jelezte, segítenek a vakcina hűtésében.

Címkék#Haiti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában