Hiba

2024.05.17. 13:45

Az oroszok Európa Tanácsból való kizárásával elveszett a béketeremtés lehetősége (videó)

Az emberi életek megmentése az első számú prioritásunk és az emberi életeket béketárgyalásokon és tűzszüneten keresztül lehet megmenteni – közölte Szijjártó Péter az Európa Tanács külügyminiszteri értekezletén Strasbourgban.

MW

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái ebédszünetet tartanak az egység frontszolgálatot megelőző kiképzése közben egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Az Európa Tanács kiváló terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntést hoztak, amivel kizárták Oroszországot és ezzel a közvetlen szembesítés és párbeszéd lehetőségét is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban, az Európa Tanács külügyminiszteri értekezletén mondott felszólalásában pénteken.

A tárcavezető közölte: az Európa Tanács fantasztikus terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntés született a testületben, hogy kizárják Oroszországot. „Így tehát kizártuk annak lehetőségét is, hogy közvetlenül kérjük ki az oroszok véleményét és szembesítsük őket az itt elhangzott állításokkal”

 – mondta a miniszter. Hozzátette: persze mindehhez bátorság is kell.

Kiemelte: a veszélyek korában vagyunk és mi, magyarok az ukrajnai háború árnyékában élünk már több mint két éve. Hozzátette: közvetlenül érintenek minket a háború drámai következményei, tehát elkötelezetten képviseljük a békét.

Szijjártó Péter kijelentette: az emberi életek megmentése az első számú prioritásunk és az emberi életeket béketárgyalásokon és tűzszüneten keresztül lehet megmenteni.

Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évek megmutatták, a csatatéren nincs megoldás, ez csak romboláshoz és halottakhoz vezet, többek között magyar halottakhoz.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri értekezleten felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában népes magyar kisebbség lakik, többüket a frontvonalra küldték és sajnos sokuk életét veszítette.

Nem akarunk több embert, több magyar embert meghalni látni ebben a háborúban. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a két szembenálló fél egyike sem nyerheti meg ezt a háborút, tehát sokkal inkább diplomáciai megoldásokra kell törekednünk – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: bővíteni kell a diplomáciai lehetőségeket és ennek érdekében el kell kerülni a nemzetközi szervezetek túlpolitizáltságát.

Szijjártó Péter úgy vélte: az Európa Tanács kiváló terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntést hoztak, hogy kizárják Oroszországot és ezzel annak a lehetőségét, hogy közvetlenül szembesítsük a helyzettel.

Arra ösztönzök mindenkit, hogy ne folytassuk ezt a hibát – jelentette ki. Hozzátette: óriási hiba volt Azerbajdzsán képviselőinek a felfüggesztése is az Európa Tanácsban. Arra szólította fel a testületet, hogy állítsa vissza az azeri delegáció jogait.

Felszólalása végén Szijjártó Péter kiemelte az Európa Tanács szerepét a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében és reményét fejezte ki, hogy a közelgő európai választások után hivatalba lépő tisztségviselők is tiszteletben tartják azokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában