Gesztus

2023.08.08. 19:58

Novák Katalin aláírta Fegyir Sándor, az új ukrán nagykövet befogadónyilatkozatát

A köztársasági elnök kedden aláírta az új ukrán budapesti nagykövet agrémentjét. Az államfő három hónap után szignózta az ukrán diplomata befogadó nyilatkozatát.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök a Natasa Pirc Musar szlovén államfővel tett közös látogatásán beír az emlékkönyvbe a pesti Egyszülős Központban 2023. április 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

„Kérdésére válaszolva megerősítem, hogy a köztársasági elnök a mai napon aláírta az Ukrajna új magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének kinevezéséhez szükséges hozzájáruló határozatot” – írta a Magyar Nemzet megkeresésére a Sándor-palota.

Novák Katalin magyar államfő ezzel elfogadta Fegyir Sándor befogadónyilatkozatát.

Fegyir Sándor
Forrás: Facebook

A befogadónyilatkozat valamennyi esetben ahhoz kell, hogy a küldő ország diplomatája megkezdhesse a munkáját.

A köztársasági elnök aláírása egyfajta gesztusként is értelmezhető, ugyanis Novák Katalin annak ellenére írta alá a nyilatkozatot, hogy a nemzetközi diplomáciában rendkívül szokatlan és udvariatlan módon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú ideig „nem volt elérhető” hivatali partnere számára.

A 48 éves Fegyir Sándor az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára, és jelenleg az ukrán hadsereg részben magyar származású önkéntesekből álló egységének, a Kárpátaljai Sárkányoknak az egyik vezéralakja. A katonának állt professzor történész, szociológus és filozófus végzettséggel is rendelkezik, édesapja részéről pedig magyar származású is. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában