Jemeni polgárháború

2018.11.02. 22:02

Az ENSZ-főtitkár a háború végét sürgette

A további harcok évtizedek óta nem látott éhínséghez vezethetnek a konfliktus tépázta országban.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken sürgette a jemeni döntéshozókat, hogy vessenek véget a háborúnak, és felvázolta azokat az intézkedéseket, amelyeket foganatosítaniuk kell, hogy előbbre jussanak a konfliktus békés rendezése érdekében.

Az ENSZ-főtitkár egyben figyelmeztetett:

a további harcok évtizedek óta nem látott éhínséghez vezethetnek a konfliktus tépázta országban.

„Jemen mára a szakadék szélén áll. A humanitárius helyzet kétségbeejtő. Mindent meg kell tennünk, hogy az egyébként is szörnyű körülmények ne váljanak még rosszabbá” – mondta Guterres újságíróknak New Yorkban.

Kiemelte, hogy a legfrissebb politikai fejlemények reményt keltettek a békés rendezés illetően, s ezért sürgeti a hadban álló feleket, fékezzék meg az erőszakot, különösen a városok és a kulcsfontosságú infrastruktúrához tartozó létesítmények térségében. „Mindent meg kell tennünk, hogy maximalizáljuk a siker esélyeit” – mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta, hogy konfliktusban részes felek mindenféle korlátozások nélkül engedjék be az országba a kereskedelmi és a humanitárius szállítmányokat, tartsák nyitva az utakat, hogy „az életmentő termékek elérhessék Jemen-szerte az emberekhez”. Mindemellett jóhiszemű – mindenféle előfeltétel nélküli – tárgyalásra szólította a konfliktus kulcsszereplőit Martin Griffith-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjával.

„A nemzetközi közösségnek valós esélye van, hogy feltartóztassa az erőszak értelmetlen körforgását és elejét vegye a küszöbön álló katasztrófának”

- mondta Guterres. Kijelentette: „Most érkezett el a cselekvés ideje”.

A felszólításoknak dacára a harcok folytatódtak a nap folyamán. A szaúdi vezetésű koalíció közölte: légicsapást mértek a lázadók kezén lévő főváros, Szanaa nemzetközi repülőterére és a mellette lévő katonai légi támaszpontra. A síita húszi felkelők uralta Hodeida kikötővárosban péntek hajnalban újultak ki a harcok, a város déli körzetében – közölték helyi lakosok és katonai vezetők.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és szunnita szövetségeseik 2015 márciusa óta harcolnak az ország nemzetközileg elismert kormányát száműzetésbe kényszerítő húszik ellen.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány Rijádban tartózkodó elnöke, Abed Rabbó Manszúr Hádi csütörtökön közölte, hogy kész újra tárgyalóasztalhoz ülni, miután a szeptemberi béketárgyalásokon a húszi delegáció biztonsági okokra hivatkozva nem jelent meg.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden a jemeni harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, s közölte, hogy az ENSZ égisze alatt folytatott béketárgyalások novemberben indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában