egy se lehetne

2017.12.14. 13:31

Felbukkant öt példány Prince híres Black Albumából

Ez a világ egyik legkeresettebb bakelitlemeze. Prince híres 1987-es Black Albumának minden példányát meg kellett semmisíteni a szerző utasítására.

This black and white photo taken on June 15, 1987 shows musician Prince performing on stage during his concert at the Bercy venue in Paris. Pop icon Prince -- whose pioneering brand of danceable funk made him one of music's most influential figures -- died on April 21, 2016 at his compound in Minnesota. He was 57. The announcement came just a week after the Grammy and Oscar winner was taken to hospital with a bad bout of influenza, although he made light of his health problems after the scare. / AFP PHOTO / Bertrand GUAY

Prince azért döntött így, mert „rossznak” ítélte meg a lemezt. Úgy tudni, a pusztítást a kinyomott 500 ezerből egyetlen példány sem élte túl, a Warner Bros. kiadó mindent megtett a maradéktalan megsemmisítésért – tudta meg az MTI.

1994-ben Prince engedélyezte, hogy egy rövid ideig árusítsák a CD-t és a kazettát, de bakelitet nem gyártottak többet.

Az elmúlt 30 évben mindössze három eredeti lemez bukkant fel.

„Ez az egyik legritkább lemez a világon, ha nem a legritkább”

- jelentette ki Jeff Gold, a Warner egyik korábbi igazgatóhelyettese.

Gold erősen kételkedett, amikor december elején valaki érdeklődött egy e-mailben, hogy mennyibe kerülne egy eredeti Black Album, de Gold udvariasan válaszolt, hogy csak akkor lehet az eredetiségéről megbizonyosodni, ha kinyitják és megvizsgálják.

Hamarosan kiderült, hogy a Warner egy volt alkalmazottjával leveleznek.

A történet elkápráztatta Goldot. Kiderült, hogy a volt kolléga nemrég vette meg az első lemezjátszóját és az apjától kért hozzá pár lemezt. Az apa kinyitott néhány dobozt, melyeket legalább 25 éve tárolt egy szekrényben, az egyikben megtalálta a Black Album öt példányát eredeti csomagolásban. Hármat elküldött Goldnak, hogy adja el őket darabonként 15 ezer dollárért (3,8 millió forint).

Gold az elsőt egyetlen telefonhívás után eladta, egyet megtartott magának, a harmadikat talán aukción értékesíti jövőre.

Borítókép: Fekete-fehér fotó Prince-ről a lemez kiadásának évében 1987. június 15-én

AFP PHOTO / Bertrand GUAY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!