legendás játékos

2017.11.03. 22:37

Kubala Lászlóra emlékeztek a Fradinál

A Barcelona 90 éve született egykori sztárjára, a Ferencvárosból indult Kubala Lászlóra emlékeztek pénteken ünnepség keretében a Groupama Arénában, ahol egy vándorkiállítás nyílt a legendás labdarúgó tiszteletére.

Hungarian-born forward Laszlo Kubala (R) juggles with the ball in front of Argentinian-born teammate Alfredo Di Stefano during Spain's national soccer team practice 12 March 1958 in Colombes, in the suburbs of Paris, on the eve of the soccer match against France. AFP PHOTO / AFP PHOTO / STAFF

A rendezvényen Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Kubala László első élvonalbeli bajnoki mérkőzését a Ferencváros színeiben játszotta, s egész életében azt vallotta, hogy a vére zöld-fehér, s amikor Budapesten járt, mindig ellátogatott a klubhoz.

„Kubala László szegénysorból indult és világsztár lett, ezzel bizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, és sokak példaképévé vált”

- fogalmazott Kubatov Gábor, aki kihangsúlyozta: az ünnepségnek az adott aktualitást, hogy az 1956-os forradalom idején ezen a napon döntött úgy a Ferencváros elnöksége, hogy visszaveszik a klub színeit, címerét és a nevét.

A megemlékezés alkalmából Budapestre jött Kubala László családja is. Fia, Carlos azt mondta, nagyszerű érzés számukra, hogy visszatérhettek a gyökerekhez, s kiemelte, édesapját egy szívből jövő elkötelezettség kapcsolta a Ferencvároshoz.

„Régen volt ennyi Kubala ebben a stadionban”

- zárta mondandóját.

A Barcelona képviseletében az a Josep Fusté elnöki tanácsadó méltatta Kubalát, aki elmondása szerint öt évig játszott együtt vele a katalán együttesben.

Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért című film rendezője bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, nemzetközi összefogással egész estés film készülhet Kubala Lászlóról.

A rekorder

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója részletesen is ismertette Kubala László életútját. Mint felidézte, a kiváló labdarúgó 1945-ben, alig 18 évesen igazolt a Ferencvároshoz, ahol a másfél évet töltött, s ezalatt 50 bajnoki mérkőzésen 33 gólt szerzett. Ekkor a katonai behívó elől Csehszlovákiába távozott, mivel ott éltek felvidéki rokonai. Az SK Bratislava játékosa lett, s előbb mutatkozott be a csehszlovák, mint a magyar válogatottban.

„A behívó azonban ott is utolérte, ezért visszaszökött, és a Vasas játékosa lett, a Fradi beleegyezésével” – elevenítette fel a történteket Tobak Csaba, aki kitért arra is, hogy Kubala 1948-ban a kommunista hatalomátvétel miatt Olaszországba menekült, majd eltiltása letöltése után 1950-ben a Barcelonához szerződött, amelyhez haláláig hű maradt.

A múzeumigazgató kiemelte: a Kuksinak becézett labdarúgó a Barcelonával négy bajnoki címet, két Vásárvárosok Kupáját nyert, valamint 1961-ben BEK-döntőt is játszott. Legsikeresebb kinti éve az 1952-es volt, amikor a Barca összesen öt kupát hódított el, s ez 2009-ig klubrekord volt.

A rendezvény végén bejelentették, hogy az öt serleg mind megtekinthető a Groupama Arénában pénteken megnyílt Kubala '90 vándorkiállításon, s külön kihangsúlyozták, ez az első alkalom, hogy ezek a trófeák elhagyták a Barcelona múzeumát. A november 20-ig látható tárlatot Sárfalvi Péter, a nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Borítókép: Kubala (j) argentin csapattársával gyakorol 1958-ban. AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában