egy karszalag a világ

2018.08.07. 20:04

Rekordra készül a szerdán induló Sziget Fesztivál

Love Revolution, Re-pohár, EcoKemping és az utóbbi évek legjobb zenei programja várja a látogatókat augusztus 8-15-ig.

Holnaptól megint benépesül az Óbudai-sziget, indul ugyanis a 26. Sziget Fesztivál – ami egyébként a keddi sajtóbejáráson is igen népes volt, hiszen már a nyitás előtt (az úgynevezett beköltözőjegy segítségével) tízezren beköltöztek. A korai szigetlakók gond nélkül birtokba is vettek szinte minden területet – egyesek az idén kibővített Sziget Beach-en lubickoltak, mások pedig csak vízipisztollyal járkálva, egymást és az újságírókat locsolgatva élvezték a fesztivált.

Ami könnyen lehet, hogy idén nézőcsúcsot is hoz: a szervezők ugyanis több mint félmillió látogatót várnak egy hét alatt, így előfordulhat,

hogy az idei Szigeten köszönthetik a kezdetektől számított 9 milliomodik látogatót is.

A fellépőkre igazán nem lehet majd panasz, ugyanis idén egymilliárd forinttal több jutott a sztárelőadókra (elég csak megemlíteni Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, Arctic Monkeys, Liam Gallagher vagy Shawn Mendes nevét), sőt a szervezők már most is olyan gigasztárokkal tárgyalnak, akiket remélhetőleg jövőre szintén a Nagyszínpadon láthatunk – ahol kedden még csak egy kutyus lépett fel.

A fesztivál felépítésén hetek óta nyolcezer ember szorgoskodott, az idei Szigetre több mint 100 országból érkeznek látogatók.

Akik egy teljesen más világba csöppennek majd: az Óbudai-sziget egy hétre ugyanis egy (sajnos) utánozhatatlan hangulatú városkává alakul, ahol a világsztárok koncertjei mellett színházba lehet menni, motiváló beszélgetéseket hallgatni, lehet sportolni, a fűben ücsörögni, csodásakat enni és inni, és legfőképpen békében, szeretetben együtt lenni.

Erről (is) szól a Sziget Love Revolution felhívása: Európa többször is legjobbnak választott nagyfesztiválja – egyebek mellett – egy megújult köntösbe bújtatott nagyszínpaddal hívja fel a figyelmet az idén meghirdetett „Szeretet Forradalmára”, ami egy „nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés” – áll a Sziget kiáltványában.

Hány wc, hány fényfüzér, hány kamion? A Sziget számokban

A Sziget építése során felállítottak 27 km kerítést, lefektettek 21.000 m2 méhsejt járólapot és 8.000 m2 alumínium járófelületet. A talajterhelés enyhítésére és a sátrakban további 23.000 m2 dobogót fektettek le. A Szigetre több mint 1000 kamion hozta csak a technikát.

A fesztiválon lesz 1200 db mobil wc és 600 db angol wc is. A szervezők 2 kamionnyi wc-papírral is készülnek, valamint több mint 500 zuhanyzó áll majd a fesztiválozók rendelkezésére. A TOITOI mobil illemhelyeket egyébként innentől yoo! néven kereshetjük.

A Sziget területét több mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti majd, a fesztiválnak 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világítást 19.000 izzóval, és feltűnik majd 1000 lampion is.

A Sziget biztonságát 1200 őr és további 100 rendvédelmi személy védi. Felépül egy 600 fős egészségügyi bázis, dolgozik a Szigeten 300 tűzoltó és egy 20 fős vezetési törzs, meteorológussal, tűzoltóval, fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal. A kommunikációt 500 db RH rádió biztosítja.

A Dreher háromféle söre mellett idén kapható lesz majd a fesztiválon Pilsner Urquell is, sőt itt debütál Magyarországon az Asahi Super Dry nevű japán sör is.

A Love Revolution egyik üzenete a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők.

Bevezetésre kerül a Re-pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszer, aminek a segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani.

Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. A tavalyi évvel megegyező mennyiséget, mintegy 2000 köbméter hasznos anyagot várnak ettől. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni.

Az idei évben először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.

A kemping lakójaként mindenki tehet egy zöld lépést a környezetünkért és megtapasztalhatja, hogy a nap segítségével, megújuló energiával is lehet kényelmes az élet. Az E.ON SolarHome napelemekkel felszerelt kemping mellett egy közösségi lépésszámláló applikációval is készült az energiacég. A Mozdulj.ON segítségével a „szigetelők” pontokat gyűjthetnek, amelyekért LED-es, napelemes fesztiválkiegészítőket is kaphatnak az E.ON standjánál, ahol a nap erejével fel is tölthetik telefonjaikat és wifit használva pihenhetnek meg a koncertek között.

Szintén újdonság lesz 80 db vákuum-öblítéses wc rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. A szervezők 10.000 darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma.

Ja és szívószál sem jár majd alapból az italhoz, kivéve, ha kér az ember.

A Sziget a reNEW-val együttműködve csökkenti a fesztiválozás ökológiai lábnyomát is. A világ első, 100%-ban újrahasznosított tisztítószere hozzájárul az idei Sziget ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. A budapesti székhelyű reNEW Technologies a világújdonságnak minősülő szabadalmaztatott eljárásával, használt szerves anyagból ecetsav alapú tisztítószereket állít elő.

Ez a termék a világon az első tisztítószer, amely 100%-ban újrahasznosított.

A tisztítószer család teljesen lebomló és megújuló, nem mérgező, nem rákkeltő és nem ártalmas a környezet számára. A reNEW az idei Sziget által kijelölt mosdók tisztaságához WC tisztítójával és általános tisztítószerével járul hozzá. Kampányával felhívja a fesztiválozók figyelmét ökológiai lábnyomunk csökkentésének sürgető fontosságára, és arra, hogy a 100%-os újrahasznosítás igénye mindennapi életvitelünkbe hogyan ültethető át.

További fontos újítás, hogy idén már a karszalaggal is fizethetünk a Szigeten: a rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti és napijegyeseknél is egyaránt működik, és gyakorlatilag a Festipay fizetőkártyát váltja ki, ami ezáltal tulajdonképpen beépül a karszalagba. Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbaállás nélkül, a Sziget mobil-applikációján keresztül is fel lehet tölteni. Ez esetben a bennmaradó összeget – 300 Ft felett – automatikusan visszautalják a látogatóknak. Emellett természetesen egyérintéses (contactless) bankkártyákkal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig és a bankkártyás és karszalagos fizetés mellett mobiltelefonnal is kiegyenlíthetjük a számlánkat.

Holnaptól tehát teljes gőzzel indul a Sziget, további információért még mindig ide érdemes kattintani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!