szabadlábon

2017.10.01. 13:11

Kiszabadult a börtönből O. J. Simpson

Az egykori amerikai focista és filmsztár majdnem kilenc évet ült rablásért.

O.J. Simpson looks on during his parole hearing at the Lovelock Correctional Center in Lovelock, Nevada on July 20, 2017. Disgraced former American football star O.J. Simpson was granted his release from prison after serving nearly nine years behind bars for armed robbery. A four-member parole board in the western US state of Nevada voted unanimously to free the 70-year-old Simpson after a public hearing broadcast live by US television networks. / AFP PHOTO / POOL / Jason Bean / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /POOL/Reno Gazette-Journal/ Jason Bean" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

O. J. Simpsonról a legtöbbeknek bizonyára nem az emlékezetes alakításai jutnak eszébe, sokkal inkább a zűrös ügyei: a most 70 éves egykori filmsztár és amerikai focista ugyanis élete során többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel.

A frissen szabadult Simpsont még 2007-ben ítélték el egy Las Vegas-i hotelszobában történt rablásért és fegyverrel való visszaélésért. Az egykori sportoló egy gyűjtőtől akarta visszaszerezni egykori sportrelikviáit, a tett elkövetéséért 33 évet kapott, ám jó magaviseletért most feltételesen szabadlábra helyezték – számolt be róla a Daily Mail.

Az évszázad pere

A színész leghírhedtebb esete azonban nem egy ítélet, hanem egy felmentés volt, mégpedig egy kettős gyilkosság alól. Amikor 1994. június 12-én Los Angeles-i háza előtt holtan találtak rá volt feleségére, Nicole Brown Simpsonra (megkéselték, a torkát is elmetszették) és barátjára, Ron Goldmanra, a gyanú rögtön rá terelődött, és a helyszínen gyűjtött bizonyítékok is ellene szóltak.

O.J. előbb elmenekült, búcsúlevelet írt, majd végül – élőben közvetített üldözés után – feladta magát. 1995. január 24-én kezdődött, teljes médianyilvánosság előtt zajló kettős gyilkossági pere, „az évszázad pere” hónapokon át lázban tartotta az Egyesült Államokat, míg végül 1995. október 3-án megszületett az ítélet: O.J. Simpsont az esküdtek négyórás tanakodás után felmentették.

A szabadulás pillanata: O. J. Simpson kitölti a szükséges dokumentumokat nevadai Lovelock börtönben
(MTI/AP/Nevada állami büntetésvégrehajtó intézet/Brooke Keast)

Az O.J.-ügy 1996-ban került ismét az igazságszolgáltatás elé. A hozzátartozók által indított, ezúttal a nyilvánosság teljes kizárásával lefolytatott polgári peres eljárásban Simpsont tettlegesség és az áldozatok jogellenes halála miatt 1997-ben 33,5 millió dollár vagyoni kártérítésre ítélték, ami gyakorlatilag bűnössége elismerését jelentette.

Borítókép: AFP / POOL / Jason Bean

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!