Lóerő

2017.08.17. 15:25

Ezeket a szabályokat kell betartani a szülőknek, ha autóban szállítják csemetéjüket!

KÖRKÉP A közúti közlekedésbiztonság javításával összefüggésben az elmúlt években több olyan rendelkezés is életbe lépett, amely fokozta a gyermekek szállítására vonatkozó biztonsági feltételek betartását. Ezek közül kiemelendő a gyermekbiztonsági rendszer használata, amelyet sajnos nem teljeskörűen, a szabályoknak megfelelően alkalmaznak a szülők.

Káldor András


Éppen ezért Molnár László közlekedésbiztonsági szakember segítségével utánajártunk, melyek azok a követelmények, amelyek ismerete elengedhetetlen gyermekeink biztonságos utaztatása érdekében. Az Európai Unióban a gépkocsik üléseihez beszerelt biztonsági övek és biztonsági gyermekülések használatára vonatkozó rendelkezések már 2006-tól életbe léptek. Nem árt ismerni ezeket, ugyanis eltérhetnek a magyarországitól.– A gyermekbiztonsági rendszerek (gyermekülés) használata 150 cm testmagasságig általában kötelező. Ha a gépkocsi a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére alkalmatlan, akkor – az autóbuszok kivételével – 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható. Ezen gépkocsikban a 3 évnél idősebb gyermekek csak a hátsó üléseken szállíthatók. S mi a helyzet itthon? Hat szabály, amely alkalmazandó:

1. Az egy ülőhelyen utazó két 10 évnél nem idősebb gyermek esetében a jelenlegi gyermekülés-használati mentesség megszűnik. Minden gyermeket külön ülőhelyen kell elhelyezni és őket kötelezően gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülésben) kell elhelyezni.

2. A gyermekbiztonsági rendszer használata 135 cm testmagasság alatt kötelező.

3. A legalább 135 cm testmagasságú és 3 évnél idősebb gyermek biztonsági övvel is rögzíthető.

4. A gépkocsik első ülésén 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

5. A nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban (pl. különjárat, szerződéses járat) a 135 cm-nél kisebb testmagasságú gyermeket 2007. szeptember 1-jétől gyermekbiztonsági rendszerben kell elhelyezni.

6. Nem kötelező a gyermekbiztonsági rendszer használata, ha orvosi igazolás a használata alól felmentést ad

A gyermekülés kiválasztása során ne csak a kényelem és az esztétika legyen mérvadó, hanem a biztonság is
Fotók: Shutterstock

A biztonsági övek használatára is komoly szabályok vonatkoznak: a gépkocsiban a biztonsági övek beszereléséhez szükséges rögzítési pontok nincsenek kialakítva, a biztonsági öv használata nem kötelező. Ha az autóbuszban a biztonsági övek használata kötelező, erről az utasokat a személyzetnek tájékoztatnia kell, az ülésekhez erre utaló jelzést (matricát) kell elhelyezni. Ami az óvodás gyermekek, közoktatási intézmények tanulóinak szállítását illeti: a nem menetrend szerint közlekedő autóbuszoknak (iskolabusz) 2009. szeptember 1-jétől az alábbiaknak kell megfelelniük: a gyermekszállítást külön táblával kell jelölniük, az üléseket biztonsági övvel kell ellátniuk, a 135 cm-nél alacsonyabb gyermeket gyermekbiztonsági rendszerben (gyermekülés) rögzítik, a legalább 135 cm magas gyermeket biztonsági övvel rögzítik, az utasok ülőhellyel rendelkeznek.

GYERMEKBIZTONSÁGI RENDSZEREK

Integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek;Nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva – amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik – teljes gyermekbiztonsági rendszert képez (ezt kezeli klasszikusan a köznyelv az ülésmagasítóval kombinált biztonsági öves rendszernek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!