Lóerő

2017.08.10. 13:55

Mit is tegyünk, ha elkezd lángba borulni a gépjármű?

Szerencsére nem gyakori, hogy a lángok felcsapjanak az autóban, de időről időre olvashatunk ilyen esetekről a hírekben. S mi a teendő, ha kigyullad az autónk?

VN-információ

A veszélyes helyzet megfelelő kezeléshez a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel állított össze néhány hasznos tanácsot. A mai modern autók hűtési rendszerét pontos mérnöki munkával tervezik meg, azonban nem egyszerű feladat a magas hőmérsékleten üzemelő motor hőelvezetéséről gondoskodni, különösen a turbófeltöltővel szerelt gépjármű hőkibocsátása magas. A melegben az aszfalt hőmérséklete is elérheti az 50-60 Celsius-fokot, ami terheli a jármű hűtését. Ha túlterhelődik a motor vagy valamilyen elektromos meghibásodás történik, előfordulhat, hogy lángra kap a jármű. Ezeknek a tüzeknek a megfékezéséhez ajánlott néhány tanácsot megfogadni. Tartsunk autónkban tűzoltókészüléket! Magyarországon, nem kötelező tartozéka az autóknak, azonban sok helyen előírás: például Görögország, Románia, Bulgária, Belgium. Minden tüzet az elején lehet a leghatékonyabban eloltani, így épp a jármű vezetője mentheti meg leginkább a járművét a tűzoltókészülékkel.

Itt már későn érkezett a segítség, ezért érdemes a gépkocsiban tűzoltókészüléket tartani Fotó: Katasztrófavédelem

Fontos, hogy ha tapasztalunk már lángokat a motortérben, akkor ne nyissuk ki teljesen a motorháztetőt, mivel azzal jelentős oxigénhez jut a tűz, és még inkább fellobbanhat, égési sérüléseket okozva. Célszerű a résnyire megnyitott motortérbe befújni az oltóport vagy az oltógázt. Ha csak füstölést tapasztalunk, áramtalanítsuk járművünket. Ennek legegyszerűbb módja az akkumulátor saruinak leválasztása, így az elektromos rendszerek működését megszüntetjük. Vannak járművek, amelyekben ezt a motortérben elhelyezett gombbal is végrehajthatjuk.

Ne terheljük túl járművünket, a nyaraláshoz bepakolt rengeteg felszereléssel, személyekkel együtt sem lépheti át a jármű a forgalmi engedélyben megengedett maximális tömegét.

Minden esetben a legfontosabb és első teendő a személyautóban utazók testi épségét menteni: azonnal hagyják el az égő vagy füstölő járművet. Az autó oltását csak akkor kezdjük meg, amikor már emberi élet nem forog veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!