kiállítás

2019.01.11. 11:30

Mesébe illő figurák, emelkedett szellem

Ahogyan korábban már hírt adtunk róla, a Bartók aulagalériájában egy ritkán látható kiállítás nyílt néhai Pálfalvi János és P. Csasztka Ilona grafikusművészek munkáiból.

Balla Tibor

A megnyitón Rohonczi ROHO István azt mondta: „Manapság megszoktuk, hogy nagyon nagyhangú a művészet. Az a művészet, amit a grafikus pár képvisel, a finom, az egyszerű, a halk, a különleges műfaj. Olyan, mint a parfüm. ...Ez a két csodálatos ember azon túl, hogy milyen szakmai tudással rendelkezik, micsoda nagy lélekkel is. Ez sugárzik az ő alkotásaikból.”

A kiállításmegnyitón barátok, pályatársak és az Írisz versszínpad emlékezett meg néhai Pálfalvi János grafikusművészről
Fotó:

Gáspár Aladár képzőművész ekként emlékezett: „Jóságos, szeretetteljes emberekkel mindig jó egy társaságban lenni, akár csak pár percig is. Mert ők mindig kedvesek, igazak, őszinték voltak. ...Ica művészetét ismertem meg előbb. ...Láthattam rajzait és finom színekből felépített, egyszerűen komponált tűzzománcképeit. ...Ezeknek a valóságos, mégis mesékbe illő figuráknak lelkük van. ...Aztán találkoztam János néhány férfiasan markáns grafikájával is. Már első látásra tetszettek hol emelkedett szellemiségtől, hol filozofikus gondolatiságtól áthatott karcai. Ezeknek, valóságos formaviláguk és tematikájuk ellenére van egyfajta transzcendentális kisugárzásuk.”

Feltóti Sándor fotóművész 38 évnyi barátságról szólt. Nem a képzőművész Pálfalvit idézte meg, hanem azt a tisztaszavú, higgadt embert, aki képes volt az ellenfelet kiengesztelni. Idézett saját, Pálfalvi János 80. születésnapjára írt költeményéből. Az Írisz versszínpad műsorában elsőként ifj. Pálfalvi János édesapja Este című költeményét szavalta el, majd Gáspár Aladár Keletkezés című versét Barna József interpretálta, Bardocz Éva Márai Sándor: Az alkotásról című költeményét választotta, P. Maklári Éva: Falakon kívül című alkotását Kollárné Jánoki Anna adta elő, majd Barna József saját, In Memoriam Pálfalvi János (Kőtáblás töredék) című versével zárult a megnyitó.

Pálfalvi János 1934–2016

1953–58: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mestere: Kádár György, Raszler Károly, Ék Sándor.

Főiskolai tanulmányai után 1960-ban Dunaújvárosban telepedett le. Tevékenyen részt vett a város művészeti életében. A grafika számos ágazatát művelte, munkásságának legfontosabb területe a rézkarc volt, de tűzzománcok készítésével is foglalkozott. Egyéni és csoportos kiállításon szerepelt Dunaújvárosban és Fejér megyében. 1999-ben megkapta a Pro Cultura Intercisae díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában