Áprilistól

2019.03.28. 07:00

Kívül-belül megújul, addig pedig elköltözik a mozi

Egy darabig egészen biztosan nem nézhetünk filmeket a Dózsa Mozicentrumban, április 1-től zárva találjuk a kapukat.

Balla Tibor

Természetesen nem maradnak filmélmények nélkül a dunaújvárosiak, csak új helyre kell menni, a Dunaújvárosi Egyetem S01-es A épület nagy előadójában vetítenek egy darabig. Annyit azért érdemes hozzátenni, megéri a kellemetlenség, ugyanis nemcsak kívül, de belül is megújul a mozicentrum épülete, de még a környezet is megszépül majd. Persze mindezt úgy, hogy a műemléki jelleg megmarad, sőt, még jobban hasonlítani fog az eredetire. Annyiban, hogy a galéria falait lebontják, hogy a nyitáskori állapot visszaálljon, amikor is még a korláton át kilátás nyílt a térre. A koncertek idején egy hangszigetelt mobilfallal választják le.

A világ egyik legkorszerűbb vetítőgépét természetesen nem cserélik le, elraktározzák az átalakítás idejére Fotók: Hankusz Kálmán

Az üzemeltető képviseletében Verasztó Sándor elmondta, jelenleg a hatósági engedélyek előkészítése zajlik, és amikor ezek megvannak, akkor kezdik el az új helyen felépíteni a szolgáltatást a 200 férőhelyes konferenciateremben. A régi épületben az eredeti jelleg megmarad, a nagy világítóablakok, a markáns andráskeresztek, a jegypénztár, a ruhatári pultok tovább hordozzák majd a ­szocreál jelleget.

Bár megújul a külső, az összhatás ugyanolyan marad majd

­Energiahatékonyság szempontjából lényegesen jobb lesz a helyzet, ugyanis az egész épületet „becsomagolják”, tehát hőszigetelést kap, és egy fűtéskorszerűsítés is a terv része, amitől komfortosabb érzetet és a fenntartási költségek csökkenését várják. Mindemellett kicserélik a villany- és vízvezetékeket, és a kamaratermet teljesen átépítik. Bővítik a férőhelyek számát, növelik a vászon méretét. A nagyterem mozgatható vászonszerkezetet kap, így a színpad teljes mélységében használhatóvá válik. Ráadásul mindenhová új székek is kerülnek, és modernizálják a hangtechnikát. A világ egyik legkorszerűbb vetítőgépét természetesen nem cserélik le. A pályázat alappillére egy integrált közösségi tér létrehozása, ez kerül az egykori mozi presszó helyére számtalan funkcióval. Az épület környezete is megújul. A mozi első nagy korszakától március 31-én 21 órakor stílusosan búcsúznak a Cinema Paradiso című filmmel, és igyekeznek minél hamarabb visszajönni majd, lehetőség szerint egy év múlva.

A kamaraterem bontását már a költözés előtt megkezdték

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában