Kultúra

2010.06.18. 02:29

Karibi tánc, magyar zene

Dunaföldvár - Ezer résztvevőt, húszezer látogatót várnak a jövő héten kezdődő XVIII. Duna Menti Folklórfesztiválon - az esemény egyik házigazdája Dunaföldvár lesz.

Gallai Péter

- A fő eseményeknek új házigazdája lesz Földvár személyében. Azért, hogy minősített fesztiválként maradjunk meg, nem háromévente rendezzük meg a seregszemlét, hanem évente. Idén Lengyelországból, Spanyolországból, Indiából és a Karib-tengeri Martinique-ról érkeznek táncosok, zenészek Tolnába. Az első két csapat Földváron lesz elszállásolva. A legnagyobb volumenű gála is itt lesz, amikor jövő héten szombaton a baszk, az indiai, lengyel, valamint itthonról az uszódi, gerjeni, bölcskei és dunaföldvári néptáncegyüttesek és zenekarok vonulnak fel a város központjában, majd lépnek sorra színpadra.

Nagy Gáborné, a város polgármestere büszkén mondta, végre ők is bekapcsolódhatnak az eseményekbe.

- Régi vágyunk, hogy részesei legyünk a programoknak, hiszen mi is Duna menti település vagyunk a megyében. Azt hiszem, a felújított várudvar méltó helye lesz a műsoroknak, ennek a nagy múltú sorozatnak.

Pataki Dezső, a művelődési központ vezetője is arról beszélt, hogy régóta kacérkodnak a részvétel gondolatával. Ez végre összejött.

A szervezők egyik célja az volt, hogy a megye kistelepüléseit is bevonják a programokba. Például Sióagárdon az országos halászléfőző versenyt, Bölcskén az erős emberek vetélkedőjét, Györkönyben pedig a borospincék napját fűzték a táncosok fellépése köré, Bogyiszlón gyermektáncosok seregszemléje lesz. Szekszárdon a Szent László-napi ünnepségek része lesz a táncosok bemutatkozása.

Az eddigi tapasztalatok és becslések szerint a kísérő helyszínekkel együtt ezer fellépőre számítanak. Az ingyenes fesztivál összes látogatójának számát pedig tizennyolc-húszezer főre teszik. Persze ha az időjárás is úgy akarja...

További infók és programok: www.tmamk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!