Kultúra

2012.09.04. 16:03

Írók: határon túliak, fiatalok és a folyóiratok

Székesfehérvár - Gazdag ősz elé nézünk, ahogyan az utóbbi években mindig, kezdte programismertetőjét Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke kedden, a társaság Kossuth utcai termében.

Szabó Zoltán

Szerdán 17 órakor elnökségi ülést tartanak, ahol őszi terveikről, kiadványaikról lesz szó. Utána, 18 órakor szomorú kötelezettségüknek tesznek eleget: a nemrég elhunyt  kitűnő költőre, Pásztohy Domokosra (1925-2012) emlékeznek, aki a társaság tagja volt, és több verseskötetét kiadták. Szeptember  25-én, 18 órakor a Magyar Örökség-díjas Hitel folyóirat és a Hitel Könyvműhely lesz a vendégük, kötetbemutatókat is tartanak. Ott lesz Papp Endre felelős szerkesztő, Nagy Gábor író, szerkesztő, Falusi Márton író, szerkesztő és Szikra János író. Bobory hozzátette: fontosnak tartják a jó kapcsolatot az ország egyik legrangosabb irodalmi  kiadványával.

A határon túli irodalom napjai az idén sem maradnak el, jelentette be a társaság elnöke. Azért fogalmazott így, mert bizonytalan volt, hogy lesz-e lehetőség a találkozóra. Talán szerényebb feltételek között, de október 5-étől 7-éig vendégül látják a határon túli és hazai irodalmárokat. Szakolczay Lajost idézve Szerelem sötét verem?, azaz  a találkozó  témája ebben az évben a szerelem élménye lesz, hozzá a szabadság megéneklése is.

A Vörösmarty Társaság fontos vállalása, hogy novellapályázatot ír ki, Jávor Ottó és Sobor Antal emlékére. A beküldött alkotásokból a Vörösmarty Színházzal közösen műsort, összeállítást készítenek, és a színházban lesz az eredményhirdetés is. Az Illyés-emlékévhez kapcsolódóan pedig november 9-én, pénteken Illyés-konferenciát rendeznek. Természetesen a hagyományos vállalásaikról, rendezvényeikről sem feledkeznek meg.  Például a fiatal szerzők bemutatásáról. Közéjük tartoznak azok a nagyon tehetséges ifjú szlovák írók, akiknek Pokoli szimfónia címmel jelent meg kötetük. Tódor Tamás fiatal pécsi író könyvét is bemutatják. Folytatódik a Költőzug sorozat, dunaújvárosi írókkal.

Szeptember végéig megjelenik a Vár folyóirat legújabb száma. Az olvasószerkesztő, Saitos Lajos író és a tervezőszerkesztő, Revák István festőművész elmondták, hogy küllemét, tartalmát tekintve megújult a kiadvány. Az Áron Nagy Lajos  Művészetbarát Kör is több programot tervez az őszre. Az aradi vértanúk címmel kamarakiállítást nyitnak meg, október 5-én. Bemutatják Bényi Eszter textilművész munkáit. Vetítést és előadást tartanak Wágner Nándor művészetéről. Végül decemberben rendezik a művészetbarát kör alkotó tagjainak hagyományos tárlatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!