Kultúra

2012.06.17. 08:55

Múzeumok éjszakája - Dunaföldváron börtönkalandtúra hívogat

Paks – A paksi Városi Múzeum orvostörténeti kiállítással és ahhoz fűződő programokkal készül a múzeumok éjszakájára, a dunaföldvári várban pedig börtönkalandtúra és szó szerint tüzes programok várják a látogatókat.

MTI

A városi Semmelweis-napi ünnepséghez kötődően új időszaki kiállítást rendez a Városi Múzeum Pakson. Az intézmény az Isten a földből terömtötte az orvoslást... című tárlatra építi a múzeumok éjszakája programját június 22-én, pénteken - tájékoztatta az MTI-t Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgató.
   
Az orvoslás olyan szegmense a tudomány- és kultúrtörténetnek, amely mindenkit érint és mindenkit érdekel - fogalmazott az igazgató, hozzáfűzve, hogy a római kortól a XX. századig követik nyomon a tudományág történetét dióhéjban, felvillantva egy-egy érdekességet.
   
A múzeumok éjszakáján Ferenczy József plasztikai sebész, főorvos az orvostörténet különleges eseteiről tart előadást. Lesz kézművesfoglalkozás, ahol pestisdoktorálarcot, rontásűző amulettet, gyógynövényes bőrápolókrémet és papír mentőautót egyaránt készítenek.
   
Orvostörténeti kvízjáték, orvos mesék vetítése, gyógyteasarok, egészségellenőrzés és éjszakai tárlatvezetés tartozik még a programba, illetve életre kel egy régi orvosi kézikönyv is Németh Szabolcs, Vida Zsolt amatőr színjátszók, valamint a múzeum munkatársai, Gazdag-Fejes Margit, Kákai Emese, Makó Gábor és Szabó Antal előadásában.
   
Dunaföldváron a vár, az ott lévő kiállítóterek és a várudvar nyújtanak hangulatos helyszínt a múzeumok éjszakája programhoz, amellyel június 23-án várják a közönséget - mondta el az MTI-nek a rendezvényt szervező művelődési központ igazgatója.
   
Pataki Dezső közölte, hogy két új kiállítást nyitnak ebből az alkalomból, egyiket a fafaragó galériában, a másikat az ispánházban. Előbbi a Duna-Tisza köze népművészetét, utóbbi Matyasi Gábor fotóit mutatja be. Matyasi Gábor, aki civilben fogász és szájsebész, zenészként – a Johnny Biglip Band tagjaként – is bemutatkozik a dunaföldvári közönség előtt. A zenekar az este 9-kor kezdődő "Bor és blues" egyik főszereplője.
   
Nemcsak a két új, időszaki kiállítást, hanem a vármúzeum állandó tárlatait is meg lehet majd nézni ezen az estén, éjszakán tárlatvezetés mellett. Különlegesség, hogy a várbörtön erre az alkalomra életre kel, korabeli jelmezt viselő statiszták "sínylődnek majd a cellákban", de aki kedvet kap, lehetősége lesz kis időre a rabok bőrébe bújni, vázolta Pataki Dezső.
   
Mivel ugyanezen a hétvégén nemzetközi zsonglőrtalálkozó is zajlik Dunaföldváron, két ízben is lesz zsonglőrbemutató. Az első fél 8-kor, a második valamikor éjféltájt. A tűzzsonglőrök látványosnak ígérkező bemutatója a már hagyományos Szent Iván éji tűzugrással együtt zárja a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!