Kultúra

2012.01.29. 10:34

''Lángoló szeretet'', immár nyolcvan éve

- Az egyház életében a karitász szolgálat az egyik legfontosabb tevékenység, mert ha a világban nincs jelen Krisztus szeretete, akkor az igehirdetés, a liturgia hiábavaló. A karitász szó hiteles tudott maradni, mert az így segítő ember önzetlenül fordul a rászorulók felé.

Házi Péter

Nem önmagát fényezi, hanem Krisztus nevében jön, segít. Így a világ előtt ez a katolikus egyház talán leghitelesebb tevékenysége - mondta Spányi Antal megyéspüspök a Szent István Művelődési Házban megrendezett karitásznapon, amelynek apropóját az is adta, hogy megnyílt a magyarországi karitász tevékenységét bemutató kiállítás Székesfehérváron. A karitász hazánkban országos szinten 1931-ben, éppen nyolcvan éve kezdte áldásos tevékenységét Mihalovics Zsigmond herminamezői plébános kezdeményezésére.

A kommunizmus alatt - ahogy Nagy Lajosné karitászvezető fogalmazott - a „hangtalan szeretet” időszaka következett, hiszen a politikai vezetés minden módon igyekezett felszámolni a karitászcsoportokat. 1991 júniusában azonban újjáalakult a karitász, 1995-re pedig újra kialakult az országos hálózat, saját szociális és egészségügyi intézményekkel.

A karitász jelképe a lángoló kereszt, az önzetlen szeretet szimbóluma. Spányi Antal megyéspüspök ezt az önzetlen tenni akarást is megköszönte az ünnepség résztvevőinek a zsúfolásig megtelt díszteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!