12°
19°
10°

Visszavonták a polgárok a CDU-ba és az SPD-be fektetett bizalmukat Németországban

A polgárok elidegenedtek a nagy néppártoktól, a CDU és az SPD számára a „csak így tovább” már nem lehet opció.

Visszavonták a polgárok a CDU-ba és az  SPD-be fektetett bizalmukat és súlyos vereségeket okoztak a két nagy pártnak, ilyen a háború utáni Németországban még nem fordult elő. A tiltakozó szavazók és nem a szavazók a nyertesei a vasárnapi választásoknak – ez remélhetőleg komoly és tanulságos lecke lesz a néppártok számára.

A CDU és SPD kampányának vezetői már a legrosszabbra számítottak, de a helyi választások eredménye a végén túlszárnyalta a várakozásaikat. A konzervatív Baden-Württembergben a CDU, amely több évtizede meghatározta a politika alakulását, elvesztette a legerősebb politikai erő szerepét a Zöldek ellen. Még durvább tény a szociáldemokraták összeomlása. Szász-Anhaltban, Baden-Württembergben, az SPD kisebbségi párttá vált.

Merkel kancellár ezek miatt valószínűleg nem fog visszalépni, és nem fogják sürgetni Gabriel SPD vezető lemondását sem. A CDU-nak és SPD-nek ezeket a választásokat ébresztőként kell kezelniük. Valószínűleg ez egy a politikusokban csalódott társadalom figyelmeztetése. “Tektonikus elmozdulás” -nak nevezte Horst Seehofer bajor miniszterelnök az eredményeket. A „csak így tovább” már nem lehet opció véleménye szerint.

Első sorban természetesen a menekültválság állt a választási eredmények háttérben, az Alternatíva Németországért nevű pártnak többek között ezért sikerülhetett két számjegyű eredményeket elérni mindhárom tartományban. A nagy néppártok korunk fontos kérdéseivel kapcsolatában az orientáció helyett csak hallgatnak.

A németek úgy gondolják, hogy az egymillió menekült integrációja komoly terheket fog jelenteni számukra. Ezen kívül a munka világának digitalizálódása által okozott változások, a kemény globális verseny, a belső ellentétetek okozta biztonság hiánya, a demográfiai változások és a zérókamat politikája következményei miatt  aggódnak.

Már a társadalmi nagyobb rétegeiben is megjelentek az aggodalom jelei, nem csak a társadalom alsó szélén élők körében.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
55 év
Új albummal jubilál az Omega
Időjárás / 29 perce
Vasárnap is elkél az esernyő!
Esős, borús lesz a vasárnap. Az Adrián is.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük azokat, akik ismerték, tisztelték, szerették *CZOBOR GYÖRGY MIKLÓS* *dunaföldvári lakost,* hogy 2017. év augusztus hó 29. napján végleg eltávozott. Hamvasztás után szűk családi körben kívánjuk örök nyugalomra helyezni. A megemlékezőket 2017. október 1-jén 15-17 óra között Dunaföldváron a várban várjuk egy beszélgetésre. Emlékét őrizzük! Szerető családja
Német választások / 2 órája
Utolsó pillanatig kampányoltak a német pártok
Női röplabda-Eb / 3 órája
Játszmát nyert, de kikapott a lengyelektől a magyar válogatott
kettős állampolgár / 4 órája
Colin Firth olasz állampolgár lett
fellebbezési folyamat / 4 órája
A londoniak ragaszkodnak az Uberhez
Katalán népszavazás / 4 órája
Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett
Premier League / 5 órája
Nyert a Manchester City és a United is