Külföld

2009.04.09. 13:14

Százezren követelik a grúz elnök távozását

Tbiliszi - Közel százezer ember gyűlt össze a grúz főváros, Tbiliszi központjában csütörtök délután, hogy az ellenzéki pártok felhívására <i>Miheil Szaakasvili</i> elnök távozását követelje.

nincs nev

A tiltakozók hat gyülekezési helyszínről özönlöttek a grúz parlament épületéhez, s egyes helyszíni jelentések szerint közel 100-120 ezren gyűltek össze. Több ismert ellenzéki politikus is részt vesz a tüntetésen, a többi között Nino Burdzsanadze volt parlamenti elnök, Szaakasvili egykori leghívebb szövetségese, Irakli Alaszania, Grúzia volt ENSZ-nagykövete és Szalome Zurabisvili egykori külügyminiszter is. 

Alaszania, aki egyben a Szövetség Grúziáért tömörülés vezetője, a tömeg előtt arról beszélt, hogy a csütörtöki megmozdulás sajátos népszavazás, a Szaakasvili iránti bizalmatlanság mutatója. Az államfő szemére vetette, hogy az ország egyesítését, az életszínvonal emelését és demokratikus reformokat ígért a választóknak, de ígéreteit nem teljesítette. Úgy vélte, hogy Szaakasvili belföldön és külföldön is elvesztette a belé vetett bizalmat, ezért távoznia kell a hatalomból. Alaszania megígérte, hogy az ellenzéki tüntetések békés jellegűek lesznek. 

A tüntetés végén a szervezők várhatóan felolvassák a "nép üzenetét Szaakasvilihez", amelyben várhatóan az elnök lemondását fogják követelni. 

A tervek szerint addig folytatják a megmozdulásokat, amíg Szaakasvili le nem mond. Az akciót a szervezők az 1989-ben lezajlott szovjetellenes tüntetések 20. évfordulójára időzítették. Az ellenzék vádjai szerint a nyugatbarát államfő tekintélyuralmi módszerekkel gyakorolja a hatalmat, és ő vitte bele az országot tavaly a teljes vereséggel végződött augusztusi grúz-orosz háborúba. 

A demonstráció szervezői szerint a tömegtüntetést előtt a hatóságok több tucat ellenzékit vettek őrizetbe, amit a hatóságok cáfoltak. A rendőrség azt ígérte, a tüntetés során nem fog beavatkozni, de helyszíni beszámolók szerint a városban pattanásig feszült a helyzet, és a fővárosiak attól tartanak, hogy a fogadkozások ellenére a tüntetés erőszakba torkollik. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!