20°
11°

Kubaiak ezrei áramlanak az Egyesült Államokba

Kubaiak ezrei érkeznek az Egyesült Államokba, mivel attól tartanak, hogy a kubai-amerikai viszony javulása nem hosszú távú, és nem bíznak abban sem, hogy szülőföldjükön a helyzet lényegesen megváltozik majd - számolt be kedden az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Több ezer, az Egyesült Államokba indulni szándékozó kubai migráns rekedt Közép-Amerikában, de hétfőn későn délután megegyezés született arról, hogy Costa Rica és Guatemala – együttműködve Washingtonnal – mintegy 8 ezer kubai állampolgárt légihídon átenged az Egyesült Államokba. Ezzel lényegében folytatódik az a nagy arányú kubai bevándorlás, amely akaratlan következménye az amerikai-kubai viszony normalizálásának – emlékeztetett a rádió. 

2015. szeptember 30-ig több mint 43 ezer kubai állampolgár érkezett az Egyesült Államokba, ez máris több, mint az előző évben érkezettek lélekszáma. Akkor csupán valamivel több mint 24 ezer kubai kért menedékjogot. Az amerikai kormányzat korábbi politikája a Kubából érkező bevándorlóknak automatikusan megadta a menedékjogot s ezzel a tartózkodási engedélyt is (az úgynevezett zöld kártyát, amely munkavállalásra is jogosít). Most azonban sok kubai amiatt aggódik, hogy a javuló kétoldalú viszony miatt nem kaphat majd menedékjogot – ezért sietnek mielőbb eljutni az Egyesült Államokba. Ugyanakkor az Obama-kormányzat tisztségviselői – köztük Roberta Jacobson külügyi helyettes államtitkár – cáfolják, hogy változna az ezzel kapcsolatos politika. Vagyis aggodalomra nincs ok – mondják, jelezve, hogy a kubaiak továbbra is automatikusan megkapják a menedékjogot.     

A szigetországból sokan ugyan változatlanul hajókon, lélekvesztőkön érkeznek az amerikai partokhoz (a múlt héten például több mint 30 kubai migráns érte el Dél-Floridát), de pár év óta inkább először valamelyik közép-amerikai országba  utaznak, s onnan repülővel folytatják útjukat az Egyesült Államok felé. Elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó fiatalok érkeznek, amerikai rokonság és ismeretség nélkül.


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Eltűnt egy 15 éves lány Előszállásról
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Arcon ütötte és megrúgta élettársát egy buszmegállóban a dunaújvárosi férfi
SEBESSÉGELLENŐRZÉS
police.hu
Itt számíthat traffipaxra hétfőn Fejér megyében
Időjárás / 6 órája
Hétfőn sem ússzuk meg szárazon
Eső főleg nyugaton várható, de teljes egészében sehol nem zárható ki.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
negyed mérföld / 7 órája
A leggyorsabb autókat győzte le a Tesla
Női röplabda-Eb / 8 órája
Harmadik vereségével búcsúzott a magyar csapat
Jégkorong / 9 órája
Dunaújvárosi Acélbikák – Vienna Capitals II: Lendületes meccs, hét hazai góllal
Agárdy Csaba
apostoli buzdítás / 9 órája
Önkorrekcióra kérik Ferenc pápát
Dél-Amerika / 9 órája
Ismét közelebb hozta a világot a Nap Háza – Hold Udvara Kulcson
Szabó Szabolcs
Dunaferr SE / 9 órája
Hatvany Zsolt remekül irányított
Gróf András