Külföld

2010.06.28. 14:46

Felgyújtottak egy gyermektábort Gázában

Gáza - Fegyveresek felgyújtottak Gázában egy ENSZ által felállított gyermektábort hétfő hajnalban - közölte a világszervezet.

MTI

A szemtanúk elmondása szerint legalább kéttucat férfi vett részt a gyújtogatásban, és a sátoroktól kezdve a játékokon át a műanyag gyermekmedencéig mindent tönkretettek. A Gázai övezet középső részén, a nuszeirati menekülttáborban elkövetett vandál tett idején gyerekek nem voltak a helyszínen, így senkinek nem esett baja.
   
Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) által szervezett nyári gyermektáborok ellen ez már a második támadás az elmúlt néhány hétben. Az elkövetők mindkét esetben szélsőséges iszlamisták voltak, akik tettüket azzal magyarázzák, hogy a világszervezet le akarja téríteni a kisgyermekeket a minden palesztin számára kijelölt helyes és követendő útról.
   
A Gázai övezetet irányító szélsőséges Hamász szintén szervez nyári táborokat gyermekek számára, ahol az úszás és lovaglás mellett az iszlám értékeket, valamint a katonai masírozást is tanítják a résztvevőknek.
   
Az UNRWA működését irányító John Ging a támadást "gyáva és aljas cselekedetnek" minősítette, amelyet olyan emberek hajtottak végre, akik "képtelenek elviselni a gyermekek boldogságát". Ging hozzátette, hogy a tábort azonnal helyre fogják állítani. A segélyhivatal vezetője sürgette a gázai blokád mielőbbi megszüntetését, amely a legtöbb kárt a palesztin terület lakosságának okozza, és nem a Hamász sínyli meg azt.
   
A Hamász közleményben ítélte el a történteket és nyomozókat küldött a helyszínre.
   
Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó hivatala 2006 óta rendszeresen szervez nyári táborokat gyermekek számára Gázában.
   
Az UNRWA mintegy 4,7 millió palesztin menekültről igyekszik gondoskodni különféle szolgáltatások biztosításán keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!