11°
15°
10°

A népirtás után 21 évvel születhet meg az ítélet

21 évvel a kelet-boszniai Srebrenica népirtás után, a hágai ENSZ háborús bűnöket vizsgáló különleges bírósága előtt csütörtökön fogja megtudni büntetését a két főfádlott egyike, Radovan Karadzsics.

Az egykori boszniai szerb vezetőt, Radovan Karadzsicsot, politikailag főfelelősnek tartják a srebrenicai 1995. júliusi mészárlás miatt.

A 70 éves férfi számára életfogytiglani börtönbüntetés várható. 1995 júliusában, a Ratko Mladics tábornok által vezetett szerb erők lerohanták az ENSZ biztonsági területet Kelet-Boszniában és mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.

Karadzic-t két esetben népirtással vádolják: A srebrenicai mészárlás és gyilkosságok bosnyák körzetekben, Szarajevó ostroma alatt. Ezen kívül, az egykori pszichiátert vádolják emberiség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnök miatt is.

Az egykori szerb vezetőt 2008-ban letartóztatták.

A per ellene – amelyben saját magát védte, és azt akarta, hogy bizonyítsa ártatlanságát – hat évig tartott. Az ügyészség bemutatása szerint, Karadzsics etnikailag tiszta Nagy Szerbiát akart létrehozni. Az akkori jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics és Ratko Mladics ex-tábornok együtt, boszniai muzulmánokat és horvátokat akartak véglegesen kiutasítani. Milosevics 2006-ban meghalt a pere alatt a cellában egy szívrohamot követően.

A Mladic ex-tábornok elleni per a tervek szerint idén végét ér. Mladics számára is életfogytiglan börtönbüntetéslvárható, a srebrenicai népirtás miatt.

A boszniai háború alatt, több mint 100 000 ember vesztette életét. Csak a 44 hónapos Szarajevó ostroma alatt, legalább 10 000 ember halt meg.


Legolvasottabb

1
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
2
Holttestet találtak a dunaújvárosi Kikötő-öbölben
3
A dunaújvárosi uszodában forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence
4
Feltörtek egy dunaújvárosi lángosost
5
Tovább a megkezdett úton! Interjú Hwang Seong Hakkal, a Hankook ügyvezető igazgatójával
kedves gesztus
Vége a reptéren elkóborolt plüssmacik korának (videó)
kosáreső / 23 perce
Fölényes győzelmet aratott idegenben a Körmend
A magyar együttes 17 ponttal diadalmaskodott.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *id. TAMANKÓ FERENC* 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, pénteken 11 órakor lesz a daruszentmiklósi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *PRIBÉK LÁSZLÓNÉ* életének 64. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 25-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VUKOV IRÉN* 88 éves korában megtért őseihez. Temetése 2017. szeptember 22-én 10 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Évadnyitó közgyűlés / 1 órája
Ezek az ügyek kerültek napirendre a közgyűlésen!
Szabó Szabolcs
Kohász kézi / 1 órája
Győzelmet aratott a kohász, pedig sok helyzetet kihagyott!
Jankó Árpád
Diákolimpia / 1 órája
A 140-en birkózó közül több dunaújvárosi országos döntőbe jutott!
Gallai Péter
DPASE / 2 órája
Fejben végig ott kell lenniük! Ezen a meccsen múlik biztos győzelem
Gróf András
Lányára hagyta a céget / 3 órája
Elhunyt a L'Oréal örököse
Dunaferr SE / 3 órája
A fiatalokra épít a röpi csapat! A legtöbb játékos életkora húsz év alatt van
Gróf András