Külföld

2016.03.16. 20:45

Illegális bevándorlás - Túlterheltség veszélyére figyelmeztet a német büntetés-végrehajtási dolgozók szakszervezete

Túlterhelheti a menekülthullám a német büntetés-végrehajtási intézményeket a területen dolgozók szakszervezetének (BSBD) vezetője szerint.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Anton Bachl, a BSBD elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című lapnak elmondta, hogy az előzetes letartóztatásban lévő emberek elhelyezésére szolgáló intézményekben egyre kevesebb a férőhely. "A menekülthullám nem marad következmények nélkül a német börtönökben, az előzetes letartóztatásba helyezett személyek száma jelentősen emelkedik, méghozzá konkrétan a külföldiek száma" - mondta a szakszervezeti vezető a NOZ-nak a lap hírportálján szerdán megjelent beszámoló szerint. 

Hozzátette, hogy a hatóságok még nem tettek közzé pontos számokat. Néha "az a benyomás keletkezik, hogy az illetékesek az adatok megjelentetésével visszafogottan járnak el, mert a számok politikailag nem illenek bele a képbe" - vélekedett a 38 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet vezetője a lap szerkesztőségében folytatott beszélgetésen. 

A BSBD adatai szerint a külföldiek részaránya a német börtönökben 30 százalékos, az előzetes letartóztatásba helyezett személyek között pedig ennél is sokkal nagyobb, holott a külföldi állampolgárok a lakosság csupán nagyjából 9 százalékát teszik ki - fejtette ki Anton Bachl.

Hozzátette, hogy a külföldiek háromszor nagyobb gyakorisággal válnak bűnelkövetővé, mint a német állampolgárok. 

Kiemelte, hogy a tartományoknak növelniük kell a büntetés-végrehajtási intézményrendszer kapacitását, mert a menekülthullám révén valószínűleg több tízezer büntetőeljárás indul, és a bíróságok több ezer esetben szabnak majd ki letöltendő szabadságvesztést.

Különösen Észak-Rajna-Vesztfáliában túlterhelt az intézményrendszer - fűzte hozzá Peter Brock, a szakszervezet tartományi vezetője. "A külföldiek által nők ellen Kölnben szilveszterkor elkövetett támadások óta a rendőrség több razziát tart, és a bírók keményebben lépnek fel a bűnelkövetőkkel szemben és gyakrabban rendelnek el előzetes letartóztatást, mert erősebb lett a nyilvánosság nyomása" - mondta.

A külföldi bűnelkövetők eleve gyakrabban kerülnek előzetesbe, mert sok esetben nincs állandó lakhelyük és különösen nagy a szökés, elrejtőzés veszélye - tette hozzá. 

A tartomány több büntetés-végrehajtási intézetében 110 százalékos a telítettség, a fiatalkorúaknak fenntartott legnagyobb intézetben pedig 50 százalékos a menekültek aránya - mondta Peter Brock. "Nincs elég emberünk és 440 ezer túlórát tolunk magunk előtt" - tette hozzá.

A lap a szövetségi igazságügyi minisztériumhoz fordult felvilágosításért a börtönök telítettségével és a rabok állampolgárság szerinti megoszlásával kapcsolatban. A tárcánál azt mondták, hogy nincsenek adataik, mert a büntetés-végrehajtás tartományi hatáskörbe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!