Külföld

2014.03.20. 09:52

Kárpátaljai hadkiegészítő parancsnok: csak a hadkötelesek adatait egyeztetik

Ungvár – Korábban és jelenleg is csak adategyeztetés történik a kárpátaljai hadkötelesek körében, senki ne essen pánikba, ha behívót kap, mert elsősorban a volt tiszteket és tiszthelyetteseket keresik meg adatfelvétel céljából – jelentette ki Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lapnak.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Az újság csütörtöki számában közölt nyilatkozatban az ezredes elmondta, hogy a hadkiegészítő parancsnokságok személyi állományát a készültségnek megfelelően növelték, a pótszemélyzet a nyilvántartások kezelését, a bevethető civil technika jegyzékbe vételét végzi, hogy egy esetleges teljes mozgósítás esetén zökkenőmentes legyen a feladat végrehajtása. Hozzátette, hogy továbbra sem érkezett Kijevből rendelkezés arra vonatkozóan, milyen feladatok teljesítésével bízzák meg a kárpátaljai egységeket. Ennek megfelelően korábban és jelenleg is csupán adategyeztetés zajlik a hadkötelesek körében – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy senkinek nem kell pánikba esnie, ha behívót kap, a hadkiegészítő parancsnokságok ugyanis mindenekelőtt a tartalékosokat, azaz a volt tiszteket és tiszthelyetteseket rendelik be adategyeztetés céljából, s van, akitől csak telefonon kérik elérhetőségének a megadását.

A parancsnok szerint a teljes mozgósítás azokat érintheti, akik korábban sorkatonai vagy szerződéses szolgálatot teljesítettek, jártasak a harckocsivezetésben, vagy páncélos parancsnokaként szolgáltak. Jelenleg ugyanis e téren mutatkozik hiány a szárazföldi erőknél – mondta. Arra a kérdésre, hogy hány főt mozgósíthatnak Kárpátalján, a főtiszt nem adott választ.

A lap felvetésére, amely szerint a mozgósítás hírére korábban a magyarlakta járásokból a hadköteles fiatalok külföldre, a szomszédos Magyarországra távoztak, az ezredes kifejtette: akik a mozgósításkor külföldön tartózkodnak, azokat nem hívják be, amennyiben az adott település polgármesteri hivatalának katonai nyilvántartója hivatalos értesítést küld arról, hogy az érintett személy nincs az országban.

"Többen azzal a panasszal fordultak hozzánk, hogy magyarokat hívnak be. Leszögezném, a behívásnál nincs jelentősége annak, hogy valaki magyar, német vagy ukrán nemzetiségű" – mondta Vaszilcjun, aki megerősítette az újság értesülését, miszerint hétfőn páncélozott harci járművek és egy kétszáz fős taktikai egység indult el Ungvárról Ukrajna belseje felé, az ukrán-orosz határra vezényelték az alakulatot.

A beregszászi és beregszászi járási katonai helyzettel kapcsolatban Babják Zoltán polgármester a Németh Zsolttal, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával szerda este Beregszászon folytatott megbeszélésén közölte, hogy mostanáig a helyi hadkiegészítő parancsnokság belső, adminisztratív törzsét bővítették ki 47 fővel, elsősorban olyan tartalékos tisztekkel és közigazgatási alkalmazottakkal, akik az esetleges mozgósítással kapcsolatos szervező munkát végzik. A sajtónak azt is elmondta, hogy információja szerint a mozgósítás elrendelésének esetén Beregszászról 100, a hozzá tartozó járásból 200 tartalékost fognak behívni, de csak katonai tapasztalattal és a hadseregben használható képzettséggel rendelkező személyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!