Külföld

2013.04.04. 10:52

Japán felkészült a legrosszabbra Észak-Korea fenyegetőzései miatt

A japán kormányszóvivő csütörtöki bejelentése szerint Tokió "felkészült a legrosszabb eshetőségre" is Phenjan folyamatos fenyegetései és provokációi fényében, miközben a védelmi miniszter közölte, hogy Japán az Egyesült Államokkal együttműködve válaszolni fog egy esetleges észak-koreai rakétakilövésre.

Szuge Josihide kormányszóvivő elmondta: Tokió Washingtonnal és Szöullal együttműködve szoros figyelemmel követi az észak-koreai eseményeket, miután Phenjan állítólag egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát helyezett át Japán felé néző keleti partvidékére.

Az esetleges rakétakilövéssel kapcsolatban Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter csütörtökön leszögezte: Japán "felkészül a válaszadásra". Onodera emellett arra utasította beosztottjait, hogy fokozzák a hírszerzést és az Egyesült Államokkal való együttműködést az észak-koreai fejleményekkel kapcsolatban.

A miniszter szerint Tokió a rakétaelhárítás terén is egyeztetéseket folytat Washingtonnal, miután a Pentagon bejelentette, hogy elfogórakétákat telepít Guam szigetére az elkövetkezendő hetekben. Ivaszaki Sigeru tábornok, japán vezérkari főnök pedig arról számolt be, hogy a miniszter utasítására a hadsereg megkettőzi hírszerzési tevékenységét, és intenzívebbé teszi az információmegosztást az Egyesült Államokkal.

Szuga kormányszóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy Kínára és Oroszországra "fontos szerep" vár az Észak-Koreával kapcsolatos feszültség enyhítésében.

A bezárkózó kommunista rezsim a héten bejelentette, hogy újraindítja minden atomlétesítményét, lezárta a Dél-Koreával közösen üzemeltetett keszongi különleges gazdasági övezetet, valamint atomcsapással fenyegette meg Szöult és Washingtont. Phenjan korábban Japánban lévő amerikai bázisok elleni támadást is kilátásba helyezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!