Külföld

2013.02.11. 11:15

Tagadta a pápa betegségét a szentszéki szóvivő (frissítve)

Vatikánváros - A pápa február 28-án lemond tisztségéről. Ezt maga XVI. Benedek jelentette be hétfőn latin nyelven a Vatikánban.

Tagadta a pápa betegségét a szentszéki szóvivő

XVI. Benedek nem szenved semmilyen heveny betegségben, és az idős kora okozta elgyengülés vezetett lemondásához. Történelmi döntésről van szó, a pápát nem befolyásolták a Vatikán kormányzásában jelentkező problémák és a Vatileaks-botrány sem - jelentette ki kedden a Vatikánban tartott sajtóértekezletén Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Hozzátette, hogy a pápa "nyugodtan éli meg lemondását, döntését tiszta fejjel és hosszasan átgondolva hozta meg". A szóvivő megerősítette a l'Osservatore Romano szentszéki napilap értesülését arról, hogy a pápa a tavaly márciusban Mexikóban és Kubában tett látogatása után hozta meg döntését.

Lombardi megerősítette az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap értesülését is, miszerint az utóbbi hetekben egy római katolikus klinikán műtétet hajtottak végre a pápán, és kicserélték szívritmus-szabályozóját. A műtétet eddig titokban tartották. Lombardi "rutinműtétről" beszélt. Ratzinger bíboros a pacemakert még pápává választása előtt kapta. 

A szóvivő elmondta, hogy XVI. Benedek a lemondása után nem vesz részt az utódját megválasztó konklávén, és semmilyen szerepe nem lesz az új pápa megválasztásában. Jelenléte sem fog problémát okozni utódjának - hangoztatta Lombardi azokra a feltételezésekre reagálva, amelyek szerint XVI. Benedek "árnyékpápaként" magasodhat utódja fölé. 

"XVI. Benedek pápai gyűrűjét február 28. után összetörik. Még nem tudjuk, hogy Joseph Ratzinger milyen címet fog viselni, valószínűleg nem bíborosnak fogjuk nevezni, és lehet, hogy a tiszteletbeli római püspök titulusát viseli majd" - hangsúlyozta Lombardi. Megjegyezte, hogy mivel az egyház is teljesen új helyzettel találta magát szemben, számos részletkérdés még tisztázásra vár. 

XVI. Benedek a Vatikánban, a Szent Péter-bazilika mögötti Mater Ecclesiae kolostorba költözik be, amelyet most alakítanak át: "A pápa a nővérektől elkülönített szárnyon fog élni, a kolostor számára fenntartott részében senki más nem lesz". 

A szóvivő hangsúlyozta, hogy február 28-ig XVI. Benedek teljes mértékben ellátja pápai feladatait. Szerdán megtartja az általános audienciát, a következő napokban korábbi programja szerint fogadja Guatemala és Románia elnökét. 

Hamvazószerdán eredetileg a római Aventinus dombra várták a pápát, de a liturgiát a római Szent Péter-bazilikában tartja meg. "Azért történt programváltoztatás, mert a bazilika sokkal több embert tud befogadni. Jelentős részvételt várunk a bíborosok, a püspökök és a hívők részéről is" - mondta Lombardi. 

Az utolsó általános audienciát XVI. Benedek február 27-én tartja meg a Szent Péter téren, ami egyben a búcsúja is lesz.

 

XVI. Benedek betegsége miatt vonul vissza egyes források szerint

A pápa lemondását több egyházi és sajtóforrás is XVI. Benedek megromlott egészségi állapotával magyarázta hétfőn annak ellenére, hogy a szentszéki szóvivő a bejelentés utáni órákban kizárta, hogy a pápa betegség miatt távozna.

XVI. Benedek lemondására "egészségi állapota" miatt került sor - hangoztatta Salvatore Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke hétfőn este, a RAI olasz közszolgálati televízióban.

Fisichella érsek hozzátette, hogy az egyházfő lemondását követően a Vatikánban sem marad sokáig. Lemondása után a Róma közeli Castelgandolfo pápai rezidenciájára költözik, majd innen a Vatikánon belüli Mater Ecclesiae kolostorba. "A kolostort is előbb-utóbb el fogja hagyni, és máshova vonul vissza" - mondta Fischella.

A l'Osservatore Romano szentszéki napilap hétfői száma arról írt, hogy a pápa már hónapokkal korábban meghozta döntését, amelyet tavaly márciusi, Mexikóban és Kubában tett látogatása óta mérlegelt.
XVI. Benedek azért mond le, mivel beteg - jelentette ki Gianluigi Nuzzi, az Il Fatto Quotidiano napilap újságírója, a Vatileaks-botrány kirobbantója.
A Dagospia.it jól értesült olasz politikai-bulvárportál az egyházfő betegségét is ismerni vélte.

A lemondás bejelentését követő vatikáni sajtótájékoztatón Federico Lombardi, szentszéki szóvivő tagadta, hogy XVI. Benedek betegség miatt távozna. Ugyanakkor a pápa betegségét firtató kérdést a szóvivő "találónak" nevezte.
"Nem csak XVI. Benedek bejelentése, az új pápát megválasztó konklávé is meglepetés lesz" - jegyezte meg Marco Ansaldo, a La Repubblica Vatikán-szakértője, aki szerint "nagy mérkőzés zajlik majd az olasz bíborosok között". Szerinte a következő pápa több mint valószínű olasz lesz: "a lengyel II. János Pállal több mint ötszáz év után először választottak nem olasz pápát. Őt is külföldi pápa követte, most ismét az olaszokon a sor" - mondta.
A vatikanista újságíró szerint a következő egyházfő "testben-lélekben erős és fiatal lesz".

"Az idők kihívásaira választ adni képes, erős és bátor" utódot sürgetett Szent Péter székén Crescenzio Sepe, nápolyi érsek is.
Az újságok szerint XVI. Benedek lemondása megnehezítheti utódja munkáját, mivel "tiszteletbeli pápaként" Joseph Ratzinger véleményének mindig súlya lesz.
Az olasz sajtó úgy látta, a pápaválasztás nem befolyásolja az itáliai parlamenti választásokat. A szavazók egynegyede hívő katolikus, s ők a bal- és jobbközép pártok választói között egyaránt megtalálhatók.

Rómában a kereskedők, szabók, latintudók is készülnek a pápaválasztásra

XVI. Benedek lemondása mozgásba hozta a pápaválasztás gépezetét. Róma városa már készül az egész világból tömegeket vonzó eseményre.
Alig jelentette be XVI. Benedek a lemondását, a Szent Péter tér környéki ajándéktárgy-árusok leállították a német pápát ábrázoló naptárak, képeslapok, érmék rendeléseit. Azt adják el, ami még raktáron van. Húsvétra már az új pápa arcképével díszített szuvenírek kellenek - mondták a kereskedők a sajtónak.

"Remélem karizmatikus pápa következik, olyan mint Wojtyla volt. Az ő idején az ajándéktárgyak többszörösét vásárolták. A teológus XVI. Benedek túl komoly volt, nem reklámozta jól a képeslapokat, kulcstartókat" - nyilatkozta a Szent Péter térrel szomszédos Galleria Aurora ajándéküzlet tulajdonosa az AGI olasz hírügynökségnek.
A római egyházi szabóságok is megkezdték a munkát: márciusban Rómába érkeznek a pápaválasztó bíborosok és többségük új ruhát rendel majd a konklávéra.

A Vatikán hivatalos szállítója, a Pantheon közeli Gammarelli szabóság készíti el az új pápa első ruháját, az ornátust, amelyben az egyházfő a Sixtus-kápolnából lép majd ki a Szent Péter-bazilika középső lodzsájára. A szabóság három különböző méretben varrja meg a reverendát. A szabók most jobban figyelnek, mivel XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor egyik reverenda sem bizonyult elég hosszúnak.
A Vatikán mozgósította latinul tudó munkatársait is: a lemondással és a pápává választással kapcsolatos összes dokumentum a pápai állam hivatalos nyelvén, latinul lesz.
XVI. Benedek is latinul jelentette be lemondását.

A hírt elsőként Giovanna Chirri, az Ansa vatikáni tudósítója jelentette, aki tudott latinul és fordítás nélkül is megértette a pápa szavait.
Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere hangoztatta, hogy az olasz főváros beindította a "rendkívüli esemény" szervezését. Már a következő napokban és hetekben zarándoklathullám várható, mivel a hívők találkozni szeretnének és elköszönni XVI. Benedektől. Lemondását követően pedig a konklávé és az új pápa vonz majd Rómába milliós tömeget a húsvétra érkező turistákkal együtt.        

Grafika: MTI

Erdő Péter bíboros körlevelet adott ki egyházmegyéjében

Erdő Péter bíboros, prímás körlevéllel fordult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz, miután XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.

"Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása" - írta az esztergom-budapesti érsek az MTI-hez eljuttatott levélben.   

Hozzátette: "Kérjük a Mindenható Isten áldását Benedek pápa személyére, a Római Egyházra és egész Katolikus Egyházunkra. A Boldogságos Szűzanyának, az Egyház Édesanyjának, Szent Péter és Pál apostoloknak, valamint védőszentjének, Szent Józsefnek közbenjáró szeretetébe ajánljuk Szentatyánk személyét és Egyházunkat".   

A rendelkezés szerint a körlevelet az egyházmegyében február 28-ig minden vasárnapi szentmisén felolvassák.    Az ajánlás pedig kitér arra: "a nyilvános szentmisék után a miséző pap a hívekkel közösen mondjon el egy Miatyánkot és egy Üdvözlégyet Szentatyánkért és Egyházunkért".   

A katolikus egyházfő lemondási szándékát latin nyelven jelentette be hétfőn a konzisztóriumon, a bíborosi kollégium ülésén. Elmondta: Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást. "Tudatában vagyok e lépés súlyának" - hangsúlyozta a pápa, aki szerint Szent Péter bárkájának irányításához a lélek és a test erejére egyaránt szükség van.   

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője hangsúlyozta, hogy az egyházfő bejelentése meglepetésként érte, ami azt jelzi, hogy XVI. Benedek szándékáról nem tájékoztatta legközelebbi munkatársait sem. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy március végéig megválasztják az új pápát.   

XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik - mondta Federico Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az időpontot választotta.     A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. Talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat - jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.

A vatikáni szóvivő szerint már márciusban új pápa vezetheti az egyházat

XVI. Benedek lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

"Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi.     A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézte, aki "derült égből villámcsapásnak" nevezte XVI. Benedek bejelentését.    

Lombardi hangoztatta, hogy értesülései szerint nem hirtelen hozott döntésről van szó. Kizárta, hogy a pápa betegség vagy depresszió miatt távozna tisztségéből. Döntésében nem befolyásolta az sem, hogy különböző botrányok rázták meg az egyházat.     A pápa úgy érezte, "nincsen egyensúly ereje és feladata között" - fogalmazott Lombardi.   

XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig végzi tevékenységét funkciói teljes betöltésével. Utána Szent Péter trónja megüresedik - mondta Lombardi. Elmondta, nem tudja, a pápa miért ezt az időpontot választotta.     A szóvivő bejelentette, hogy XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözik át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában.    

A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy minél előbb megtartsa a konklávét, amelyen a pápaválasztó bíborosok új pápát választanak. A konklávét XVI. Benedek lemondása után 15-20 nappal hívhatnák össze. "Márciusra, talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat"- jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.   

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához.    

Elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan informálják a sajtót az eseményekről, amelyekre még a Vatikánnak is "fel kell készülnie".    

Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben, Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez "joga és kötelessége is lemondani".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!