Külföld

2012.12.20. 13:40

Romániai választások - Az RMDSZ-elnök a partnerségről

Azok a politikai erők számíthatnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) partnerségére, amelyek partnernek tekintik az RMDSZ-t - hangsúlyozta Kelemen Hunor, a szövetség elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott írásos nyilatkozatában.

Az RMDSZ elnöke annak kapcsán fejtette ki álláspontját a szövetség helyéről és jövőjéről, hogy a választásokon győztes Szociálliberális Szövetséggel (USL) tervezett együttműködése és a kormányra lépése meghiúsult. Kelemen Hunor leszögezte: az RMDSZ a kormányzást mindig eszköznek tekintette, amellyel hangsúlyosan képviselheti a magyar emberek érdekeit, de a kormányra lépés soha nem volt számára kényszer.

"A kormányzásban való részvétel nagyobb mozgásteret, több lehetőséget ad, de csak akkor, ha partnerek hozzák létre a koalíciót. Ez a feltétel most nem állt fenn" - állapította meg az RMDSZ elnöke. Hozzátette: az USL-ben részt vevő liberális párt magyarellenes megnyilatkozásai megakadályozták azt, hogy az RMDSZ-szel tervezett koalíció a miniszterelnök akaratának megfelelően létrejöjjön.

A nyilatkozat felidézte, hogy az RMDSZ és az USL között létezett egy elvi egyezség arról, hogy a választások után együtt fognak kormányozni. Az RMDSZ-nek az volt a célkitűzése, hogy megkerülhetetlenné váljon, hogy a magyar közösséget is érintő fontos döntéseket ne lehessen a magyar közösség véleményének figyelembevétele nélkül meghozni - mutatott rá a nyilatkozat
"Ebben a választási ciklusban ellenzéki szerepre készülünk. Az új kormány előtt elodázhatatlan alkotmányozási feladatok állnak. Mi ebben a munkában, ahogyan eddig, úgy a jövőben is szívesen részt veszünk. Partnerként számíthat ránk az, aki partnernek tekint" - írta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint az ellenzéki szerep lehetővé teszi, hogy a szervezet több figyelmet szenteljen önmagának.
"Önvizsgálatra van szükség. Összegeznünk kell a kampány és a választások tapasztalatait, feltárni az okokat, hogy miért veszítettünk szavazatokat. Az elmúlt esztendők hibáiból tanulva, azokat kiigazítva kell folytatnunk utunkat. Akármi is történt, egy valami bizonyos: az RMDSZ, ahogyan eddig, úgy a jövőben is legjobb tudása és tapasztalata szerint fogja szolgálni a romániai magyarság közös céljait: magyar identitásunk megőrzését és az életszínvonal emelését az erdélyi régiókban" - zárta nyilatkozatát Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!