Szarka Éva

2024.06.17. 11:30

Balszélről a belgyógyászatra

Az ercsi egészségügyi intézmény falai között találkozhatunk Szarka Évával, az egykori válogatott focistával, aki most az egészségügyben találta meg hivatását. Életének különböző színtereiről, élményeiről és érzéseiről mesélt olvasóinknak.

Török Tímea

A gyermekkorból a nagyvilágba

Szarka Éva szavai tisztelettel és szeretettel csengtek, mikor a város Cukorgyári lakótelepéről beszélt, ahol az élete egyik legboldogabb időszakát töltötte. "Az én gyerekkorom az ottani közösségben telt. Fantasztikus volt, ahogy együtt élhettünk és játszhattunk. Ez a korszak formál olyanná, aki ma vagyok. Az ott fantasztikus volt. Csak hát sajnos, hogy már nem olyan, amilyen volt. De ettől függetlenül én imádom Ercsit." – emlékezett vissza mosolyogva.

Szarka Évának gyerekkorától szenvedélye volt a labdarúgás Fotó: amatőr

Mégis, az élet útjai sokszor váratlan fordulatokat hoznak. Éva sport iránti szenvedélye korán megmutatkozott, és bár vidéki lányként a lehetőségek kevésbé voltak elérhetőek, családjának köszönhetően elindult az úton, hogy megvalósítsa álmait. "Már ovis koromban tudtam, hogy a labdarúgás lesz az életem része. Mindig is szerettem a sportot, és amikor lehetőség adódott rá, nem haboztam" – mesélte Éva.

A pályára lépés és az akadályok

A fiatal Éva megpróbált egyensúlyt találni a sport és az iskola között. "Nem volt könnyű. A sport és az iskola egyensúlyozása mindig kihívást jelentett. Nem voltunk a mai profi körülmények között, mindenért meg kellett küzdeni. 14 éves koromtól már bajnokságban rendesen igazolt játékosként játszottam. A rendszeres edzések mellett hétvégén szinte mind a három nap, de két nap biztos meccsem volt, főleg az elején. Így serdülőben játszottam pénteken, szombaton ifiben, és vasárnap ültem a felnőtt csapat kispadján. Gyakran éjszaka a kollégium hideg mellékhelyiségében villanyfénynél tanultok, mert másnap mondjuk, dolgozatot írtam. De olyan eset is előfordult egy EB selejtezőn, hogy amit a fiúk levettek válogatott mezt a reptéren, mi azt kaptuk meg, és a négycsillagos szálloda kocka szappanjával mostuk ki a zöld füfoltokatt a fehér nadrágból, hogy másnap a Himnusznál föl tudjunk állni tisztán, rendezetten. " - emlékezett vissza.

Az egyéni sportolók iránti tisztelete mindig is erős volt. "Az egyéni sportokban a folyamatos kitartás és teljesítmény nélkül nem lehet előrébb jutni. Ezért mindig is magasra értékeltem az egyéni sportolók teljesítményét, a csapatsport ilyen értelemben könnyebb" – hangsúlyozta.

Sérülései miatt gyorsan véget ért a pályafutása. Huszonhétszeres válogatott volt. 1994-ben az Év magyar labdarúgója elismerő címet, 2002-ben pedig Ercsi díszpolgár kitüntetést kapott. 

Éva huszonhétszeres válogatott volt. 1994-ben az Év magyar labdarúgója elismerő címet, 2002-ben pedig Ercsi díszpolgár kitüntetést kapott Fotó: amatőr

Az élet különböző színpadain

Éva nem csupán a pályán, hanem az élet más területein is megállja a helyét. A sport után az egészségügyben találta meg új hivatását, és ezt a munkát ugyanolyan odaadással és szenvedéllyel végzi, mint a sportot. "Remélem, hogy egyszer itt is fölkerülhetek egy márványtáblára a munkám miatt" - mondta büszkén.

Szarka Éva élete sokszínű, tele kihívásokkal és sikerekkel, amely a Cukorgyári Birodalom falai között kezdődött, de a világ minden területén megállta a helyét. Most pedig az egészségügyben teszi a maga feladatát, hogy segítsen másoknak. Talán ez a történet legfontosabb tanulsága: az élet mindig különböző színpadokra visz minket, de az igazi érték a kitartásban, a szenvedélyben és a szeretetben rejlik, amivel minden egyes nap újra meg kell küzdenünk. Szarka Éva pedig éppen ezt a példát mutatja nekünk.



 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában