Külföld

2012.05.12. 14:39

Tornádóveszély! - Életeket menthet az idejében érkező figyelmeztetés

A tornádók mintha nem akartak volna szűnni: április közepén huszonnégy óra alatt több mint száz söpört végig az Egyesült Államok középső részén, a Great Plain (Nagy Síkság) államain. A légörvények járműveket kaptak fel és házakat döntöttek romba. Családokat kergettek otthonaik alagsorába, és szeméttel szórták tele a Középnyugat kisvárosait. Egyes helyeken baseball-labda nagyságú jég hullott az égből. És mégis, a pusztító időjárásnak viszonylag kevés halálos, illetve sebesült áldozata lett, amit a szakemberek az éber és folyamatos tornádófigyelésnek tulajdonítanak.

MTI

A hat hivatalosan is megerősített haláleset az Oklahoma Citytől 225 kilométerre északnyugatra lévő, Woodward nevű kisvárosban történt. A helyi mentőszolgálattól származó információ szerint az áldozatok között gyerekek is voltak, és huszonkilencen szereztek különböző fokú sérülést.
   
Szinte mindenki fedezékbe tudott vonulni
   
   
Néhány nappal a pusztító szélviharok előtt szokatlan figyelmeztetés hangzott el arról, hogy több államban "rendkívül veszélyes" és "katasztrofális" időjárás várható.
   
Az előrejelzés - a tragikus esetektől eltekintve - bevált, és ami ennél is fontosabb, sokan komolyan vették.
   
"Azt hiszem, az emberek valóban nagyon komolyan fogadták a jelzést - mondta Sam Brownback kansasi kormányzó a The New York Times című lapnak. - Jobban figyelünk erre a rendszerre, mint általában. Normális körülmények között általában a figyelmeztetés pár órával előzi meg az eseményt, de ez most majdnem két nappal korábban hangzott el."
   
Iowa délnyugati részén a Thurman nevű kisvárosban pusztított tornádó, és a hatóságok szerint a házak 75-90 százalékát döntötte romba. Ennek ellenére súlyos sebesülés és haláleset nem történt a mintegy 200 lakosú településen. "Szinte mindenki el tudott vonulni fedezékbe, mielőtt a szélvihar lecsapott" - közölte Mike Crecelius, a megye mentőszolgálatának vezetője. Tájékoztatása szerint a közelben öt, a 29-es főúton haladó pótkocsis vontatót borított fel a szél. Egy teherautó-sofőr súlyosan megsebesült, és átlyukasztott tüdővel kórházba szállították.
   
Az előrejelzők április 13-án adták ki az első figyelmeztetést, miszerint "nagyon erős, életveszélyes" tornádókra lehet számítani a Középnyugat egy részén.
   

Figyelemfelkeltő nyelvezet
   
Illetékesek szerint azért választották a figyelemfelkeltő nyelvezetet, mert az utóbbi években országszerte sokan haltak meg tornádóktól. "Ez az egyik lecke, amelyet az utóbbi évek halálos kimenetelő tornádóiból megtanultunk" - magyarázta Chris Vaccaro, az Országos Meteorológiai Szolgálat szóvivője.
   
A kansasi Wichitában szó szerint az a figyelmeztetés hangzott el, hogy "Életveszélyes a helyzet! Aki nincs a föld alatt vagy nem húzódik be tornádóbiztos helyre, az meghalhat." Mielőtt a viharok lecsaptak volna, Mike Hudson, a meteorológiai szolgálat Kansas Cityben dolgozó meteorológusa felfedte, hogy az előrejelzés "az első alkalom" arra, hogy a figyelemfelkeltő nyelvezet hatását lemérjék.
   
A kezdeti visszajelzések az illetékesek szerint biztatóak.
   
Sharon Watson, a kansasi polgári védelem központjának szóvivője szerint "a most használt nyelvezet arra ösztönözte az embereket, hogy komolyan vegyék, amit hallanak". Az időjárásjelzés szakemberei Kansast és Missourit választották ki arra, hogy kipróbálják az új nyelvet, mivel ebben a két államban gyakoriak a tornádók.
   
Vaccaro adatai alapján 2011-ben - az áldozatok száma tekintetében a negyedik legsúlyosabb évben - országszerte 550 ember halt meg tornádók miatt, és ebből több mint 150 a Missouri állambeli Joplinban. A leghalálosabb év 1925 volt, amikor az Egyesült Államok 794 lakosával végeztek tornádók.
   

A viharok gyakorisága hosszú távon nem nagyon változik
     
A tornádók nagy száma ellenére időjárás-szakértők azt állítják, hogy az adatok alapján nem jelenthető ki, hogy az utóbbi években számottevően nőtt volna a szélviharok száma és intenzitása.
   
"Az erős és pusztító viharok gyakorisága hosszú távon nem nagyon változik" - húzta alá Bill Bunting, az Országos Óceáni és Légköri Hatóság Viharelőrejelző Központjának vezetője. Szerint inkább arról van szó, hogy a közvélemény ma a kisebb viharokra is odafigyel, olyanokra, amelyek korábban szinte észrevétlenek maradtak.
   
A tornádók egy Oklahomára, Kansasre, Nebraskára és Iowára kiterjedő, 122 széltölcsért szülő időjárási rendszernek a részei voltak. Április 14-én, szombaton csupán Kansasban 99 forgószél pusztított, de vasárnap késő délutánig egyetlen halálesetet se jelentettek az államból.
   
Hivatalos vélemény szerint legalább két okra vezethető vissza az, hogy nem volt több pusztítás, haláleset vagy sebesülés. A bejelentett tornádók zöme vagy rövid ideig tartott, vagy gyéren lakott vidéki körzetet érintett. A legfontosabb oka azonban annak, hogy annyi ember kitért a baj elől, valószínűleg mégis az, hogy a Viharelőrejelző Központ szokatlan módon napokkal a tornádók előtt közzétette ijesztő figyelmeztetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!