Külföld

2012.03.16. 17:10

A pápa találkozhat Fidel Castróval Havannában

XVI. Benedek pápa kész találkozni Fidel Castro egykori kubai vezetővel az egy hét múlva esedékes havannai látogatása során.

MTI/AFP

"Ez egy eshetőség, ez lehetséges. Ha Fidel Castro találkozni óhajt a Szentatyával, ő hajlandó rá" - mondta Federico Lombardi egy vatikáni sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ez nem szerepel a hivatalos programban.

Bizonyos jól tájékozott források szerint a nagyon beteg Fidel Castro már kifejezte ezt a kívánságát. Egy rövid találkozóról lenne szó, amikor a pápa az elnöki palotába érkezik.

Lombardi a tájékoztatón azt mondta, hogy "nem gondolja", hogy Benedek ellenzékiekkel találkozzék Havannában. "Ez nincs a programban, és II. János Páléban sem volt" az 1998-as látogatáson - emlékeztetett.

A szóvivő közölte: a Vatikán támogatja a kubai katolikus egyház vezetésének elítélő álláspontját azzal kapcsolatban, hogy ellenzékiek egy csoportja politikai követelésekkel bevette magát egy havannai templomba, ahonnan azután a rendőrség eltávolította őket. "Úgy tűnik, hogy még az ellenzéki körökben is vannak olyan vélemények, hogy ez nem volt jó kezdeményezés" - mondta Lombardi.

A pápa március 27-28-án keresi fel a kommunista szigetországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!